Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi nap a helikopterbázison

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2011. június 20. 7:04

Június 11-én a szolnoki helikopterbázison tartotta meg az iskolai honvédelmi napot a szolnoki Mátyás király Úti Általános Iskola. Korántsem egyedi esetről van szó: korábban volt hasonló program többek között a Varga Katalin Gimnázium és a Tiszaparti Gimnázium diákjainak, de Budapestről is érkeztek már fiatalok hasonló eseményre. A 154 tanulót és az őket kísérő mintegy 20 nevelőt Mádi Lajos alezredes, a Kiképzési Főnökség főnöke fogadta, majd rögtön a dolgok közepébe vágtak.

1595920541
Ráhangolásképpen a Művelettámogató Zászlóalj Támogató Század őrkatonái tartottak kutyás bemutatót, melynek részeként illetéktelen behatoló, valamint intézkedésnek ellenszegülő, illetve szökni próbáló személy ártalmatlanítása szerepelt. A bemutató végén a látottakra és hallottakra vonatkozó kérdésekből álló minikvíz keretében nyerhettek ajándékot a szerencsések.
Ezután a látogatókat hat csoportba osztották, hogy egyenként végigjárhassák a rájuk váró állomásokat.
Az első sátorban fegyverbemutató várta őket, ahol a pisztolytól a géppuskáig megismerkedhettek néhány, a közelmúltban, illetve jelenleg is használatos lőfegyverrel. Sokan most először vehettek kezükbe filmekben, híradásokban látott fegyvereket: érezhették súlyukat, sőt – természetesen lőszer nélkül – el is süthették azokat.
A közelben felállított alkalmi lőtéren egy lépéssel tovább mehettek: paintball fegyverekkel minden résztvevő 7-7 célzott lövést adhatott le 12 méterre lévő statikus célokra. Ez kiváló alkalom volt nemcsak a mesterlövésztudás, hanem a lőkiképzés szabályos és főleg biztonságos lebonyolításának gyakorlására is.

A nagy melegben jólesett leülni a vetítősátorban, ahol három látványos rövidfilm került vetítésre. Ezek a Mi-24 harci helikopterek, a Mi-8 szállító helikopterek, illetve az MH 25/88. Könnyű Lövész Zászlóalj tevékenységét mutatták be.
A pihenésre szükség is volt: 8 feladatból álló akadálypályát kellett teljesíteni a következő állomáson, majd a reptéren statikus bemutató várta a csapatokat. Ebben mindhárom – a bázison jelenleg is aktív – repülőeszköz megtekintése szerepelt. A vetítésen már megismert helikoptertípusok mellett a leendő pilóták kiképzésében alapvető szerepet betöltő JAK-52 repülőgépet mutatták be segítőkész szakemberek. A gyerekek persze alig várták, hogy be is szállhassanak, és nem kellett csalódniuk. Kipróbálhatták milyen érzés pilótaként, növendékként, fedélzeti mérnökként, esetleg ugrásra készülő ejtőernyősként ülni a gépek belsejében.

A jelen után a dicső múlt búcsúztatta a látogatókat: a szabadtéri repülőmúzeumban tekintették meg a mesze földön híres kollekciót. A legnagyobb lelkesedést a második világháborúban lelőtt IL-2 és Me-109 típusok váltották ki, valamint az IL-18-as utasszállító, amelynek utasterét belülről is megismerhették.

Mádi Lajos alezredes elmondta: a gyerekek visszajelzéseiből úgy érzi, pozitív élményekkel távoztak a nap végén. Kiemelte, hogy a diákok rengeteg, kizárólag a bázison megszerezhető ismerettel gazdagodtak – olyan kézzelfogható tapasztalatokat szereztek a honvédelemről és ezen belül a bázis életéről, amelyek hosszú távon fenntartható pozitív irányultság alapját képezhetik.
Ez a bázisnak – és tágabb értelemben a honvédelemnek – is jó. A bemutatkozás, a megjelenés lehetősége javítja a civil-katonai kapcsolatokat, elősegíti valós kép kialakítását a honvédelemről, a honvédségről és a katonai hivatásról. A hasonló programok nem titkolt célja a katonai pálya népszerűsítése az utánpótlás biztosítása érdekében. Ennek jegyében a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis továbbra is nyitott és várja a hasonló programok iránt érdeklődőket.

1595920542

 Fotó: Mátyás király Úti Általános Iskola