Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi mobil oltópont a déli határszélen

Szöveg: Mészáros József | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 4. 21:35

A magyarországi kistelepülések sem maradnak ki az oltási programból: azokon a helyeken, ahol nehezebben lehet megteremteni a koronavírus elleni oltási program személyi és tárgyi-infrastrukturális feltételeit, ott teszik a legnagyobb szolgálatot ezekben a napokban a Magyar Honvédség oltóbuszai. A honvédségi mobil oltóállomások egyike június 4-én, pénteken reggel a Baranya megyei Alsószentmártonba érkezett.

20210604-oltobusz (1)

Pénteken hajnalban, 3 óra 50 perckor indult el Budapestről a honvédségi oltóbusz 180 db Janssen vakcinával a Baranya megyei Alsószentmártonba – mondta el az oltás reggeli megkezdésekor a polgármesteri hivatal előtt dr. Mátyus Mária orvos ezredes, MH-főszakorvos, az MH Egészségügyi Központ Parancsnokságának vezető szakreferense. Mint beszámolt róla: a településen nagyon jó előkészületi munkát végeztek az oltóbusz érkezése előtt, minden oltásra regisztrált megkapta a megfelelő tájékoztatást.

Dr. Mátyus Mária hangsúlyozta, hogy az oltóbuszok jelentősége éppen abban rejlik, ami Alsószentmártonban is megmutatkozott: olyan helyen folytathatják a vakcinációt, ahol a hagyományos oltópontok felállítása és működtetése körülményes lenne. Arról is beszámolt, hogy a 180 Janssen vakcina beadása után az oltóbusz és személyzete visszaindul a déli határszélről Budapestre.

20210604-oltobusz (3)

Balogh Miklós, Alsószentmárton polgármestere megköszönte és üdvözölte, hogy a siklósi kistérség egyik legkisebb településére is érkezett oltóbusz. A lakosság is örül a lehetőségnek – hangsúlyozta. Ő maga is beoltatta magát, hogy jó példával járjon elöl ebben a mindenki számára fontos ügyben, ezzel is ösztönözve a többi falubélit.

A honvédségi oltóbuszok pénteken több más településen, így Tiszaburán, Ádándon, Nagybaracskán és Tiszabőn is jártak.

20210604-oltobusz (9)

A speciális honvédségi járművek március 27-e óta járják az országot, segítve a kisebb településeken élőket abban, hogy könnyebben, szakszerű körülmények között szerezzenek védettséget a koronavírussal szemben.

A pénteki jelentések szerint a magyar lakosság 54 százaléka már kapott oltást – miközben az európai uniós átlag 39 százalék.