Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvát háborús bűnösöket fogtak el

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 20. 7:59

Szerb civilek ellen elkövetett háborús bűnök gyanújával őrizetbe vett a rendőrség öt horvátot Zágrábban. Hétfőn vizsgálóbíró elé állítják a gyanúsítottakat, közöttük Zeljko Sacicot, egy volt horvát különleges rendőri egység parancsnokhelyettesét, valamint az ATJ Lucko elnevű egykori terrorelhárító rendőrségi egység négy tagját.

Az öt lefogottból hármat azzal gyanúsítanak, hogy a horvátországi háború végén, 1995. augusztus 25-én a Knin városa melletti Grubori faluban megöltek öt szerb civilt, és felgyújtották több szerb lakos házát. A három férfi felettesét és Sacicot pedig azzal gyanúsítják, hogy mint parancsnokok felelősek volt beosztottaik tetteiért.

Sacic abban az időben gyakorlatilag a horvát különleges rendőrségi alakulat parancsnokának, Mladen Markac tábornoknak volt a helyettese.

Markac 2008 márciusa óta a délszláv háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) előtt áll két másik volt horvát tábornokkal, Ivan Cermakkal és Ante Gotovinával együtt.

Hármukat abban a hadműveletben játszott szerepükért vonják felelősségre, amely véget vetett a szerb-horvát háborúnak, de amely 350 polgári lakos halálát okozta, és csaknem 200 ezer horvátországi szerbet kényszerített menekülésre az NT szerint.