Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látogatás az Afganisztánban szolgáló magyaroknál

Szöveg: Palotás Levente hadnagy |  2009. december 20. 6:15

Három napos látogatást tett dr. Szekeres Imre, a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztere és Tömböl László mk. vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar Főnöke az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar csapatoknál. Helyi beszámoló.

A mazar-e-sharif-i német táborban – a repülőgépük leszállását követően – Szabó László ezredes, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) parancsnoka és egyben a magyar katonák nemzeti rangidőse fogadta a delegáció tagjait.

Mazar-e-Sharif-ból Baghlan tartományba, az MH PRT táborába utazott a delegáció, ahol a honvédelmi miniszter állománygyűlés keretében találkozott az újjáépítési csoport teljes személyi állományával. Az állománygyűlésen a miniszter megköszönte a magyar katonák áldozatos munkáját és beszámolt a további afganisztáni szerepvállalásról, illetve a tervezett csapaterősítések részleteiről. A missziós szolgálatvállalás és a katonák kiváló teljesítményének elismeréseként dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Tömböl László mk. vezérezredes, vezérkari főnök, valamint Bíró László katolikus tábori püspök emléktőrt adott át a jelenlévő magyar katonáknak.

A második napon a magyar vezetésű, közös amerikai-magyar Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportnak (OMLT) otthont adó Khylaghay bázisra vezetett a delegáció útja. A miniszter találkozott – az Afgán Nemzeti Hadsereg 209. Hadtest 2. dandár 3. zászlóalját mentoráló – kiképző csoport valamennyi tagjával és meghallgatta Sári Szabolcs alezredes, az OMLT parancsnokának jelentését a mentorok felkészítő tevékenységéről. Ezután az afgán zászlóalj parancsnoka fogadta a magyar delegációt, aki elismerően szólt az OMLT működéséről és a hatékony támogatásról, amelyet a magyar, illetve amerikai katonáktól kapnak a felkészülések során.

1595894744
A Baghlan tartományi látogatás utolsó mozzanataként a honvédelmi miniszter és kísérete megtekintette Pol-e-Khomri-ban az MH PRT egyik – kiemelkedő, nemrég befejezett – projektjét, a kormányzói hivatal teljes körűen felújított épületét és találkozott a tartományi kormányzó helyettessel, akivel az MH PRT újjáépítési és fejlesztési tevékenységéről, a tartomány aktuális biztonsági helyzetéről, valamint a kormányzati szervek és a magyar kontingens együttműködéséről beszélgettek.

Ezt követően a delegáció Mazar-e-Sharif-ban zárta a körutazást, ahol először Frank Leidenberger dandártábornok, a Nemzetközi Biztonsági és Együttműködési Erők (ISAF) Északi Regionális Parancsnokságának (RCN) parancsnoka látta vendégül a magyar delegációt. A találkozó fő témáját a magyar katonák északi régióban folytatott tevékenységének részletei, illetve a közeljövőben várható csapaterősítések kérdései adták.

Utolsó programként egy újabb állománygyűlésen vett részt a delegáció, amelyen a nemzeti logisztikai elem tagjai, (amely a magyar csapatok logisztikai ellátásáért, illetve légi szállításainak szervezésért felelős), az egyéni beosztást betöltő magyar katonák, a német tábori kórházban dolgozó magyar egészségügyi személyzet, valamint a Különleges Műveleti Csoport képviselői találkozhattak a honvédelmi miniszterrel és vehették át munkájuk elismeréseként – hasonlóan a többiekhez – az emléktőrt.

Jelenleg több mint háromszázan szolgálnak a Magyar Honvédség alakulataitól Afganisztánban az ISAF kötelékében, de 2010-ben várhatóan újabb 200 fővel bővül a NATO első számú missziójában résztvevő magyar katonák száma. Szerepük kulcsfontosságú a távoli ország stabilizálásában, biztonsági helyzetének javításában, illetve az újjáépítés és fejlesztés támogatásában.

A Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásával hozzájárul a nemzetközi terrorizmus visszaszorításához, a NATO tagságunkból eredő kötelezettségek teljesítéséhez, a nemzetközi közösségben betöltött elismert szerepünk továbbviteléhez, mindezek által szavatolva Magyarország biztonságát.

1595894744
1595894744
1595894745
1595894745