Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közkedvelt katonazenekarok szórakoztatták a közönséget

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2009. december 19. 12:25

Idén hetedik alkalommal rendezte meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hagyományos Karácsonyi Hangversenyét 2009. december 18-án a debreceni Kölcsey Központ Nagytermében. Az idei koncert egyben jubileumi is, mivel a Debreceni Helyőrségi zenekar ebben az évben ünnepli fennállásának 55. évfordulóját.

A koncertet megelőzően a Magyar katonazene története címmel egy kiállítás nyílt meg a Kölcsey Központban, valamint ünnepélyes keretek között egy Együttműködési Megállapodás aláírására került sor a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Főiskolai Kar és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár között. Tervek szerint ez a megállapodás a jövőben elősegíti majd a fúvós karnagyi hallgatók tanulmányi gyakorlatát és egyben betekintést nyújt a katonazenekarok munkájába.

1595894743
 

A hangversenyt Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a katonai szervezet parancsnoka nyitotta meg.
A dandár a Magyar Honvédségben egyedülállóan két katonazenekarral rendelkezik mind Debrecen, mind Hódmezővásárhely helyőrségeink életét színesítve. A nyíregyházi katonazenekarból és a Debrecenben megszűnő rendőrzenekarból 1954 októberében alakult meg a máig is működő Debreceni Helyőrségi Zenekar. A zeneszerető lakosság megkedvelte az ünnepségeken, térzenéken, kegyeleti szertartásokon fellépő muzsikusokat, akik gyakran tábori körülményekkel dacolva, de mindig lelkiismeretesen, maradéktalanul teljesítették katonai és zenészi feladataikat.

A debreceni helyőrség zenekara az elmúlt 55 év alatt a haladó magyar katonazenekari hagyományokra alapozva ápolta a magyar katonazenét és elismertté vált a hazai fúvószenei életben is. Számos olyan nagysikerű hangversenyt adott, mely elnyerte mind a széles közvélemény, mind a katonaközönség elismerését. Magas szintű zenei munkásságukat fémjelzi, hogy két évtizede házigazdái a Debreceni Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválnak és állandó szereplői a debreceni virágkarneválnak. Szeptemberben az olaszországi Udineben vendégszerepelt a zenekar a Júlia dandár megalapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett rendezvénysorozaton.

1595894743
 

Nem kevésbé sikeres a hódmezővásárhelyi katonazenekarunk sem, mely a dél-alföldi térségben megnövekedett szolgálati feladatok ellátására jött létre. A zenekar előkészítő törzse, 2001. augusztus 1-jén kezdte el zenekarszervező tevékenységét, a 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandár kötelékében. A szolgálati repertoáron kívül a zenekar vezetése törekszik a magyar fúvószenei irodalom, a nemzeti hagyományok népszerűsítésére az országban és külföldön egyaránt.
A koncerten a debreceni és hódmezővásárhelyi zenekarokból alakult együttes formáció szórakoztatta a közönséget.

Fotó: Csehiné Sárkány Beáta szkv.