Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet egy pakisztáni rendőrparancsnokság ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 19. 11:24

Legkevesebb tíz ember életét oltotta ki egy pokolgépes merénylet pénteken egy északnyugat-pakisztáni városban – közölte a helyi rendőrség. A detonáció egy rendőrparancsnokság területén lévő mecsetnél történt Alsó-Dir körzetében. A merényletben legkevesebb huszonnyolc személy megsebesült, többségük rendőr.

A rendőrség szerint öngyilkos merénylő hajtotta végre a robbantást, amikor a délutáni ima után hívők éppen elhagyták a mecsetet. A körzetben október közepén a pakisztáni hadsereg nagyszabású hajtóvadászatot indított a térségben tevékeny tálibok ellen. A vallási fanatikus válaszul fokozták ellenállásukat az afgán határ közelében lévő Dél-Vazirisztán törzsi területein.

A pénteki támadás két hét leforgása a második olyan akció volt, amelyet a biztonsági erők tagjai által látogatott imahely ellen hajtottak végre. December 4-én az Iszlámábád melletti Ravalpindiben a pakisztáni hadsereg főhadiszállásának közvetlen közelében fegyveresek egy csoportja hatolt be egy mecsetbe a pénteki imanapon, amikor több mint ezer hívő volt a templomban. Két támadó felrobbantotta magát, társai pedig tűzzáport zúdítottak a rendőrökre és katonákra. A támadásban harminchatan vesztették életüket.

Pakisztánban az elmúlt közel két évben csaknem 2700 ember lett merényletek áldozata, a támadások többségét a tálib mozgalom lázadói hajtották végre. A terrorakciók gyakoribbá váltak azóta, hogy a pakisztáni hadsereg elindította októberi offenzíváját a dél-vazirisztáni törzsi területek ellen.

Címkékrobbantás