Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi üdvözlet Szarajevónak

Szöveg: hm.gov.hu |  2009. december 19. 10:10

Dr. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár vezetésével érkezett delegáció Szarajevóba, hogy tolmácsolja a Honvédelmi Minisztérium vezetőinek üdvözletét a karácsonyi ünnepeket és az újesztendőt műveleti területen töltő állomány részére. Az államtitkárt fogadta az EUFOR főparancsnokság parancsnoka, valamint a NATO parancsnokság vezetője is.

Az MH ÖHP parancsnokság képviseletében a delegáció tagja volt Kovács József vezérőrnagy, a MH ÖHP parancsnok helyettese, a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal képviseletében Dr. Hamar Ferenc ny. vezérőrnagy, főigazgató helyettes, a Tábori Püspökségek képviseletében Berta Tibor ezredes, Katolikus Tábori Püspökség, általános helynök.
A Szarajevóban tartózkodó állomány Nemzeti Rangidőse, Siposs Ernő Péter ezredes, a NATO parancsnokság törzsfőnöke Dallos Tamás mk. ezredes, valamint a MH EUFOR Kontingens 5. váltás parancsnoka, Varga Sándor Zoltán őrnagy tett jelentést az elmúlt időszakban végrehajtott feladatokról.
A Kontingens 19 női katonájával kötetlen beszélgetés keretében a speciális nőket érintő témákról esett szó.

1595894741
 

A villámlátogatás során az államtitkár asszony ünnepélyes állomány gyűlés keretében az MH EUFOR Kontingens 5. váltás 146 katonájának, a Szarajevói NATO és EUFOR főparancsnokság állományában egyéni beosztást betöltő 15 katonának, valamint a rendőri kontingens képviselőinek ajándéktárgyat adott át.

Az államtitkár asszonyt fogadta az EUFOR főparancsnokság parancsnoka, Bernhard Baier vezérőrnagy, valamint a NATO parancsnokság parancsnoka és helyettese, Errico Sabato olasz dandártábornok és John W. Bullard amerikai dandártábornok is. A találkozón áttekintették a NATO szerepvállalását Boszniában, Bosznia-Hercegovina hadseregének státuszát, a haderőreform helyzetét, szó esett az ország belpolitikai helyzetéről, és NATO csatlakozásának előkészítési tervéről.

1595894742
 

A rövid program keretében látogatásra került sor Bosznia-Hercegovina védelmi minisztériumában, ahol Marina Pendes asszonnyal, Bosznia-Hercegovina védelmi miniszterének helyettesével folyt megbeszélés. A délutáni órákban a delegáció tovább utazott Koszovóba, ahol szintén felkereste a magyar katonákat.

 

1595894742
1595894742
1595894742