Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvát-szlovén közös vadászrepülő-század?

Szöveg: JETfly |  2010. október 30. 20:34

Horvátország és Szlovénia megállapodott egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata egy közös vadászrepülőgép vásárlás lehetőségének kidolgozása. A két állam 12 darab többcélú vadászrepülőgép beszerzését tervezi. Az előzetes várakozások szerint a közös vadászrepülő század a szlovéniai Cerklje ob Krki légibázison fog állomásozni.

2010 elején a horvát légierő 12 darab MiG-21 típusú vadászrepülőgéppel rendelkezett, amelyek 2011-ben végleg befejezik pályafutásukat. 2010. szeptember 23-án a légierő két gépe a levegőben összeütközött és lezuhant, így napjainkban mindössze tíz MiG-21 vadászrepülőgép áll rendszerben a horvát légierő kötelékében, amelyek közül mindössze négy repülőképes. Az ország más vadászrepülőgéppel nem rendelkezik. 

1595909424
Korábban a horvát védelmi minisztérium tervei között szerepelt egy vadászrepülőgép beszerzési tender kiírása. A pályázaton az európai Eurofighter, az amerikai Lockheed Martin, az orosz MiG és a svéd Saab cégek vettek volna részt, amelyek a Typhoon, az F-16 Fighting Falcon, a MiG-35 és a JAS 39 Gripen típusokkal kívántak versenybe szállni. Napjainkban azonban finanszírozási gondok miatt esély sem mutatkozik a tender kiírására.

Szlovénia légierejében jelenleg kilenc darab Pilatus PC9M típusú kiképző repülőgép módosított verziója található. Ezek a repülőgépek képesek nemirányítható rakéták indítására alkalmas blokkok, gépágyúkonténerek, valamint AIM-9 Sidewinder típusú, levegő-levegő rakéták hordozására. Más harci gépekkel az ország nem rendelkezik. Szlovénia légterének védelmét jelenleg az olasz légierő vadászrepülőgépei látják el.

Horvátország és Szlovénia a közös vadászrepülőgép vásárlás mellett, kilátásba helyezte néhány katonai szállító repülőgép esetleges beszerzését is.

1595909425