Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a „hivatalos” influenzaszezon

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 31. 7:12

Mint minden télen, várhatóan idén is lesz influenzajárvány Magyarországon. A hivatalos influenzaszezon a negyvenedik héten, azaz október 4-én kezdődött, és a jövő év huszadik hetéig tart. A Magyar Honvédség főepidemiológusát arról kérdeztük: hogyan készülnek a katona-egészségügyi szakemberek az idei járványra?

Mint minden esztendőben, a „hivatalos" influenzaszezon idén a is negyvenedik héten kezdődött és a következő év huszadik hetéig tart – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Meglécz Katalin orvos ezredes. A Magyar Honvédség főepidemiológusa, helyettes honvéd-tisztifőorvos hozzátette: ez idő alatt, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal (ÁNTSZ) együttműködve az MH Közegészségügyi–Járványügyi Szolgálata (MH KJSZ) is influenza járványügyi jelentő szolgálatot működtet.

A tavalyinál kisebb járványra számítanak

Magyarországon az influenza járványos előfordulása a leggyakrabban az év első heteiben tapasztalható, bár az elmúlt évben néhány héttel korábban kezdődött a járvány – tudtuk meg a szakembertől,

1595909425
aki hangsúlyozta azt is, hogy a tavaly megjelent pandémiás influenza – az A(H1N1) jelű vírus – továbbra is jelen van, s ebben a szezonban is meghatározó lesz. Várhatóan idén is a gyermekeket, a fiatalokat és a várandós nőket „veszi célba", csakúgy mint tavaly. A szakemberek azonban a tavalyinál nagyobb járványra nem számítanak, mivel az elmúlt szezonban többen átestek a betegségen, illetve kaptak védőoltást.

Ugyanakkor a pandémiás influenza vírus mellett idén is várható az úgynevezett szezonális influenza.Ezek közül – legalábbis a szakemberek előrejelzése szerint – az A(H3N2) jelű vírus és az influenza B vírusok dominálnak majd. E vírusok elsősorban az idősebb korosztályt, illetve a krónikus betegségekben szenvedőket, vagyis az úgynevezett „klasszikus rizikócsoportokat" betegíthetik meg – mondta Meglécz doktornő, hozzátéve: a kórokozó sajátosságaiból adódik, hogy ezek mellett más, szezonális jellegű influenzavírusok is „támadhatnak" az idei szezonban.

A Magyar Honvédség főepidemiológusától megtudtuk azt is, hogy az előrejelzések szerint az idei szezon domináns vírusa a pandémiát okozó A(H1N1) lesz, amely azonban – a bulvársajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben – nem mutálódott. Ennek ellenére a kórokozóra jellemző speciális jellemzők – a gyors terjedés, a súlyos megbetegedések okozásának képessége, valamint az egészséges, fiatal szervezetek megbetegítése – indokolják a fokozott elővigyázatosságot.

A honvédség is készül az influenza-szezonra

Természetesen a Magyar Honvédségnél is készülnek az idei influenza-szezonra. Meglécz ezredestől megtudtuk, hogy az MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat szakemberei – a szervezet alaprendeltetéséből adódóan –, mint minden esztendőben, idén is felkészülten várják a járványt. A Magyar Honvédség teljes személyi állománya, valamint az influenza figyelő szolgálatba kijelölt alakulatok részére minden évben jogszabályban határozzák meg a szükséges teendőket. A szakzsargonban csak „influenza intézkedésnek" nevezett főnöki utasítás meghatározza a betegség elleni védekezés fő feladatait, az egyéni, és a kollektív védelem eszközeit.

A jogszabály mindezek mellett rendelkezik a védőoltásban részesítendők köréről, a védőoltások beadásának menetéről, az influenza figyelő szolgálat kijelöléséről és működtetéséről, valamint az ehhez kapcsolódó nyilvántartási jelentési kötelezettségekről.

1595909425
Az elmúlt esztendőben komoly sajtóvisszhangot váltott ki az influenza elleni védőoltások körül kialakult helyzet. Ennek ellenére az influenza elleni védekezésnek még mindig a vakcina a leghatásosabb módja! – húzta alá Meglécz doktornő, aki elárulta azt is: idén elegendő lesz egy oltást beadatniuk az embereknek. A szakemberek az MH személyi állományának a trivalens Fluval AB 2010/2011 vakcinát javasolják, amely védettséget nyújt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott, három leginkább várható vírus ellen. Természetesen az idén is bárki számára elérhető lesz a tavalyi esztendőben gyártott egykomponensű, csak a pandémiás influenzatörzs ellen hatásos vakcina is.

Kérdésre válaszolva Meglécz ezredes elmondta: a Magyar Honvédség idén is kapott térítésmentes oltóanyagot az ÁNTSZ-től. A korlátozott számban rendelkezésre álló vakcinával – az influenza intézkedésben meghatározottaknak megfelelően – a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálatának munkatársait; a Honvédkórház–Állami Egészségügyi Központ teljes egészségügyi szakállományát; a Magyar Honvédség oktatási intézményeinek hallgatóit és oktatóit; a külföldön szolgálatot teljesítő vagy 2011. március 31. előtt külföldi szolgálatát megkezdő személyi állományt; az úgynevezett járványügyi érdekből kijelölt állományt (a parancsnokok által meghatározott, a szolgálatellátás szempontjából kulcsfontosságúnak ítélt beosztásokban szolgáló személyeket); valamint az egészségügyi szolgálatok által járványügyi okból fontosnak ítélt személyeket oltják majd be a közeljövőben. Természetesen térítés ellenében mindenki számára elérhető a védőoltás a csapatorvosnál, vagy a háziorvosnál – tette hozzá a szakember.

Tünetek és szövődmények

Meglécz doktornő szerint – bár számtalan helyen írtak már róla – érdemes összegezni, hogy melyek is az influenza tünetei? A betegség hirtelen kezdődik, magas lázzal, hidegrázással, köhögéssel, torokfájással, orrdugulással, náthával, izomfájdalommal, fejfájással és fáradtsággal. A légúti tünetek mellett néha gyomor-bélrendszeri panaszok – hasmenés, hányinger, hányás – is előfordulhatnak. A betegség lappangási ideje általában 1–4 nap. Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, akkor saját magunk és környezetünk megóvása érdekében maradjunk otthon.

1595909426
Igyunk sok folyadékot, pihenjünk, ha szükséges, csillapítsuk a lázunk, alkalmazzuk a tüneteket enyhítő szereket. Ha a panaszok 3–4 nap után sem javulnak, vagy rosszabbodnak; ha rizikócsoportba tartozunk; ha hirtelen rosszabbodik az állapotunk mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Mindezek mellett, a betegség közösségen belüli továbbterjedésének megakadályozása érdekében fontos a személyi higiénés rendszabályok betartása!

Sajnos az influenza gyakran okoz szövődményeket is – tette hozzá a Magyar Honvédség főepidemiológusa. – A leggyakrabban a bakteriális felülfertőzés következtében kialakuló légúti hurutos megbetegedések, az orrmelléküregek gyulladásai, vagy tüdőgyulladás lehet a kezeletlen influenza következménye.

Fontos megemlíteni – emelte ki az ezredes asszony –, hogy az influenza vírus önmagában is okozhat súlyos, akár életveszélyes tüdőgyulladást is!

A megbetegedés és a szövődmények megelőzésének egyetlen hatásos eszköze a védőoltás – hívta fel ismételten a honvédelem.hu olvasóinak figyelmét a Magyar Honvédség főepidemiológusa.

Fotó: Archív