Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvátország harcjárműveket vásárol az Egyesült Államoktól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. január 28. 9:54

Horvátország 89 darab M2A2 ODS Bradley gyalogsági harcjárművet vásárol az Egyesült Államoktól 145,3 millió dollár (46,2 milliárd forint) értékben – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő január 26-ai, szerdai sajtótájékoztatóján.

Bradley_M2A2

Az ügylet összértéke 196,4 millió dollár, Amerika támogatása ebből 51,1 millió dollár, ami azt jelenti, hogy Zágrábnak 145,3 millió dollárt kell fizetnie a harckocsikért. A horvát kormányfő kiemelte: ezért az összegért 62 gyalogsági harci járművet, 22 pótalkatrésznek szánt harcjárművet és öt kiképzőjárművet kapnak, melyek korszerűsítését a Slavonski Brodban található Djuro Djakovic horvát vállalat végzi majd el. A harcijárművek fegyverzete egy 25 milliméteres automata gépágyút, egy 7,62 milliméteres géppuskát és páncéltörő rakétákat tartalmaz – mondta.

A kormányfő hangsúlyozta: az ügylettel – amelyről 2017 óta tárgyalnak Washingtonnal – több stratégiai célt is teljesítettek. Megerősítették a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, csökkentették a harcjárművek árát a korábban megbeszéltekhez képest, és munkát biztosítottak a Djuro Djakovic vállalatnak, amely így széles körű szervizközponttá válhat – húzta alá.

Horvátország a NATO-tagságával kötelezettséget vállalt arra, hogy 2026-ig létrehoz egy közepes gyalogezredet, amelyhez a szárazföldi hadseregnek megfelelő felszerelésre van szüksége – szögezte le Andrej Plenkovic.

A kép forrása: armyrecognition.com

Címkékhaditechnika