Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hős folyamőrök és tengerészek emlékezete

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2023. június 1. 9:17

„A mai napon a folyamőr és hadihajós katonákra emlékezünk itt a Hadikikötőben. De nemcsak rájuk, hanem mindenkire, akik az elmúlt évszázadokban, de kiemelten a honvédség százhetvenöt éves történelme során vesztették életüket a folyamokon vagy a tengereken” – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka, az MH Hadikikötőben, május 31-én.

Az ezredes kiemelte: nemcsak a Magyar Honvédség százhetvenöt éves, hanem a folyami hadihajózás is. 1848. július 25-én bocsátották ugyanis vízre a Mészáros hadigőzöst és ettől a dátumtól számítják a honvéd folyami hadihajózás kezdetét.

„Sokszor megfeledkezünk róla, hogy nemcsak a folyamőrökre, hanem tengerészeinkre is emlékezünk a mai napon, akik a második világháborúban szolgáltak. Nem katonaként, hanem polgári tengerészként, szállítmányozással szolgálták a honvédelem ügyét” – hívta fel a figyelmet egy kevéssé ismert tényre a parancsnok.

TUN_8617

A hősi halottak emlékművénél – mások mellett – koszorút helyezett el Prohászka Richárd rendőr alezredes, a Budapesti Rendőr Főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság kapitányságvezetője, Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, Hajdú Gábor nyugállományú ezredes, az ezred korábbi parancsnoka, valamint dr. Balogh Tamás, a Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke is. A megemlékezés után a vendégek megtekintették a márciusban bemutatott; azóta tovább bővített hajózástörténeti kiállítást.