Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hőseinkre emlékezünk

Szöveg: Tasi Tibor | Fotó: Szilágyi Dénes |  2021. május 28. 19:33

A feladatellátás során hősi halált halt katonákra emlékeztek a magyar hősök emlékünnepe alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A Hungária körúti campuson található Békefenntartók Emlékművénél koszorút és mécseseket helyeztek el a kar vezetői és képviselői.

1_bekefenntartok_emlekmuve_koszoruzas_2021-2

Május utolsó vasárnapján van a magyar hősök emlékünnepe, amikor a Magyarországért életüket áldozó katonákra és civilekre emlékeznek. A hazáért küzdő hősök emlékének megörökítéséről már 1917-ben törvény rendelkezett. Az első világháború vérzivataros éveiben IV. Károly magyar király kezdeményezésére fogadta el az országgyűlés az 1917. évi VIII. törvénycikket, mely kimondta: „Minden község (város) anyagi erejének megfelelő, méltó emléken örökítse meg mindazoknak nevét, akik lakói közül a most dúló háborúban a hazáért életüket áldozták fel.” A ’20-as évek közepétől a megemlékezések az egész országban általánossá váltak, egyházi szertartásokkal, koszorúzásokkal emlékeztek a hősökre a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek, bajtársi egyesületek és ifjúsági szervezetek. A kommunizmus éveiben az emlékezés tiltott volt. A rendszerváltoztatás után a 2001. évi LXIII. törvény rendelkezett arról, hogy május utolsó vasárnapja a hősök emlékünnepe legyen.

6_bekefenntartok_emlekmuve_koszoruzas_2021-2

A Hungária körúti campuson tartott megemlékezésen koszorút és mécsest helyezett el Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, Jobbágy Zoltán ezredes, nemzetközi dékánhelyettes, Papp Tibor ezredes, a Dékáni Hivatal vezetője és Boldizsár Gábor ezredes, az Összhaderőnemi Műveleti Tanszék docense.