Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lisszabonban tárgyaltak az Európai Unió védelmi miniszterei

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. május 28. 20:54

Szigorú járványügyi intézkedések mellett tartották meg Lisszabonban az Európai Unió védelmi minisztereinek találkozóját, ahol a Stratégiai Iránytű dokumentum munkafolyamat következő, képességfejlesztési fókuszú ülés keretében áttekintették az uniós biztonság- és védelempolitika jövőbeli stratégiai irányait meghatározó kérdéseket. A találkozón Magyarországot Szabó István a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára képviselte.

EU védmin1

Az európai védelmi képességek fejlesztéséről szóló stratégiai vita napirendjét jelenleg a Stratégiai Iránytű folyamat határozza meg, amelynek keretében az alapvető védelempolitikai célokat négy kosárba rendezve tárgyalják a tagállamok. Szabó István honvédelmi államtitkár elmondta, hogy hazánk érdeke az európai védelmi képességek fejlesztési hatékonyságának a növelése a Stratégiai Iránytűben megfogalmazott 5-10 éves stratégiai célok mentén. Mint mondta: célunk, hogy a nemzeti képességeink fejlesztése, továbbá az európai védelem hatékonyságának erősítésén keresztül járuljunk hozzá Európa és a magyar állampolgárok biztonságának növeléséhez. „A válságkezelés erősítése során kiemelt figyelmet fordítunk a déli irányból érkező fenyegetések kezelése, a Nyugat-Balkán és a Száhel-övezet stabilitására és támogatjuk a cselekvőképesebb európai válságkezelést segítő kezdeményezéseket” – tette hozzá a honvédelmi államtitkár.

EU védmin 4

A megbeszélés egyik tő témája a képességfejlesztés volt, amely terület Magyarország számára prioritás, miután a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program is elsősorban európai képességekre épül és magába foglalja egyes forradalmi technológiák fejlesztését is. „Hazánk aktív résztvevője és hozzájárulója az európai védelem jövőjéről szóló védelempolitikai stratégiai vitának” – mondta Szabó István államtitkár.

A megbeszélésen szó esett még a forradalmi technológiákról. Magyarország támogatja a forradalmi technológiákkal kapcsolatos elgondolások és programok priorizációját. Az államtitkár kiemelte, hogy a diszruptív forradalmi technológiák területén fontos szerep jut az EU és a NATO közötti szoros együttműködésnek.

EU védmin 5

Jens Stoltenberg NATO főtitkár informális vacsora keretében csatlakozott a védelmi miniszterekhez, amelyen - egyebek mellett - a két szervezet együttműködése és a stratégiai párbeszéd további erősítése volt a fő téma. Szabó István üdvözölte a szervezetek közötti együttműködés fejlődését és a politikai párbeszéd folyamatos fenntartását. Kiemelte, hogy a párhuzamosan futó reflexiós folyamatok különleges lehetőséget biztosítanak a közös együttműködés további mélyítésére és a komplementaritás erősítésére.

Egy közös munkaebéd során az EU és afrikai partnerországok, partnerszervezetek közötti együttműködés hatékonyságáról esett szó. „Mint ismeretes, hazánk számára kiemelten fontos a Száhel-övezet stabilizációja - többek között - annak közvetlen Európa biztonságára való hatása miatt is. Ennek megfelelően Magyarország folyamatosan hozzájárul a Maliban futó EU kiképző misszió, az EUTM Mali működéshez. Magyarország jelenleg is a tíz legnagyobb hozzájárulója között van az EU válságkezelésén belül futó katonai műveleteknek. Szerepvállalásunk fókusza a Nyugat-Balkán és a Száhel-térség”– zárta hozzászólását az államtitkár.