Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősi halált halt tizedes nevét kapta a hadihajó

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 4. 9:18

Egy ünnepélyes szertartás keretein belül, amely a bátorságnak és áldozatkészségnek állított emléket, egy tengerészgyalogos édesanyja keresztelte el azt a hadihajót, amelyet 2009. augusztus 1-jén bocsátottak vízre, és amelyet fiáról neveztek el. Jason Dunham tengerészgyalogos tizedes 2004-ben vesztette életét egy iraki támadás során.

A hősi halált halt tizedes édesanyja vett egy mély lélegzetet, mielőtt több mint 1500 fő résztvevő előtt a hagyományok szerint összetört egy üveg pezsgőspalackot a Egyesült Államok haditengerészetének legújabb hadihajójának oldalán, amelyet fiáról, USS Jason Dunham névre kereszteltek.

Az ünnepségen az édesanyán kívül részt vett az elhunyt tizedes édesapja, Dan Dunham, lányuk Katelyn Dunham, két fiuk, valamint azok a tengerészgyalogosok, akikkel fiuk együtt szolgált.

Michael Hagee nyugállományú tengerészgyalogos tábornok, aki a Dunham család mellett volt, amikor fiuk meghalt a Bethesda Naval Hospital-ban azt mondta: „Jason a bátorság ajándékát adta nekünk". A tábornok hozzátette, hogy ez a hadihajó a szabadság mementójaként fog szolgálni mindazok számára, akik e nemzet egyenruháját hordják.

2007. március 2-án jelentette be a haditengerészet, hogy egy új Aleigh Burke-osztályú rombolóját Jason Dunhamről kívánja elnevezni. A formális szertartásra 2007. március 23-án került sor, majd a hajó alapjait 2008. április 11-én fektették le, majd 2009. augusztus 1-jén sor került a romboló vízrebocsátására. A USS Jason Dunham (DDG 109) osztályának 59. rombolója.

Jason Dunham (1981. november 10. – 2004. április 22.) 2004 elejétől Irakban szolgált, mint tengerészgyalogos tizedes. 2004. április 14-én a Dunham tizedes által vezetett tengerészgyalogos járőregységet támadás érte az iraki Husaybah közelében. Dunham tizedest is megtámadta egy ellenálló, aki leejtett egy kibiztosított kézigránátot. A tizedes, hogy védje emberei életét, a fejéről levette kevlár sisakját és azt a kézigránátra tette, majd befedte testével.

A tizedes társai életét megmentette, azonban ő nyolc nappal később elhunyt.

Dunham tizedes volt az első tengerészgyalogos, aki megkapta a Medal of Honor kitüntetést iraki hősiességéért, és ő volt az első tengerészgyalogos aki a vietnámi háború óta megkapta ezt a magas kitüntetést. A kitüntetést Jason Dunham tizedes családjának Bush elnök adta át 2007. január 11-én a Fehér Házban.