Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hősnek nem születik az ember…”

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2022. május 12. 14:01

A magyar haditengerészek és a hősi halált halt tengerészek emlékére rendezett megemlékezést az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred az újpesti MH Hadikikötőben május 12-én, csütörtökön.

MH_Hadikikötő_megemlékezés (4)

Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntőbeszédében hangsúlyozta: az ezred és a hadihajózás ügye maga is egy híd a társadalomban, nem csak szervezeteket köt össze, hanem korosztályokat is. „A szépkorú, örökifjú bajtársaink mellett megtisztelték ünnepségünket a szárnyaikat bontogató fiatalok és természetesen a nagy tapasztalatokkal rendelkező, aktív korosztály is. Így együtt, közösen emlékezhetünk meg a mai napon az elmúlt évszázadokban hősi halált halt katonákra, hadihajósokra, s mindenkire, aki támogatta a honvédelem ügyét” – tette hozzá az ezredes.

MH_Hadikikötő_megemlékezés (12)

„Emlékezzünk azokra a névtelen hősökre is, akik szerencsésen hazaértek családjaikhoz. Akik nevét ugyan nem őrzi kőbe vésett emlékfelirat. Ők is ott voltak, ők is részesei voltak a történelem vérzivataros poklainak, részt vettek a háborúkban s a harcokat követő lőszer- és aknamentesítésekben. Ők azok, akiknek azóta sem ért véget a háború. S emlékezzünk mindenkire, akik ezt a nemes szolgálatot, a haza fegyveres szolgálatát támogatták, hiszen hősnek nem születik az ember, hanem a tettei teszik azzá” – emelte ki Szilágyi Zsolt Lajos ezredes.

Az ünnepség során felolvasták az 1945 után, a kiképzés során életüket veszített bajtársak, illetve az 1956. október 24-én hősi halált halt matrózok neveit. A rendezvény az emlékezés és a kegyelet koszorúinak elhelyezésével zárult.