Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

V4-es kiképzési és szimulációs szakemberek találkoztak

Szöveg: Nagy Róbert alezredes | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. május 12. 13:40

Magyarország soros V4 elnöksége kapcsán, május 10-11. között Budapesten, a Hotel Hadikban, összevontan rendezték meg a V4 Kiképzési, Oktatási és Gyakorlatokat Szinkronizáló Konferenciát, valamint a V4 Szimulációs és Kiképzéstechnológiai Megbeszélést.

LALA2683

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség által szervezett eseményen a V4-es országok kiképzési és szimulációs szakterülettel foglalkozó szakértői vettek részt. Különös jelentőséget adott az eseménynek, hogy a COVID-19 járványügyi helyzet miatt a legutóbbi ilyen – személyes részvétellel megtartott – rendezvény 2019 novemberében volt. Az azóta eltelt két és fél évben a partnerek csak a virtuális térben – videókonferenciákon – találkozhattak.

A kiképzési konferencián – többek között – pontosították a V4 Középtávú Kiképzés és Gyakorlat Tervet, mely az egymásnak kiajánlott gyakorlatokat tartalmazza a következő öt év vonatkozásában, valamint a fő napirendi pontok között szerepelt a 2023. január 1-én szolgálatba lépő V4 EU Harccsoport készenlétig hátralévő kiképzési rendezvényeinek, gyakorlatainak áttekintése is. A szimulációs megbeszélés során bemutatták a V4-es országok meglévő szimulációs rendszereit, kapacitásait, illetve szó volt a folyamatban lévő, illetve tervezett fejlesztésekről.