Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősök Temploma épül Vácon

Szöveg: Esztergály Zsófia |  2011. november 1. 10:28

A többi között Bocskai Istvánnak, Rákóczi Ferencnek, Damjanich tábornoknak és az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonáknak kíván emlékhelyet állítani Vácon Csuka Tamás nyugállományú dandártábornok, nyugalmazott református tábori püspök. A templom és a hozzá tartozó emlékpark adományokból épül, jelenleg szerkezetkész állapotban van.

A Hősök Temploma modern és monumentális épület, csaknem négyszáz ülőhellyel. Az épület terve második helyezést ért el egy országos szakmai megmérettetésen. Az elképzelés szerint a templom egy emlékparkkal is kibővül, ahol emléktáblák és kőszobrok hirdetik a magyar hadtörténet nagyjait, illetve napjaink hőseit.

Az egyedülálló kezdeményezéshez eddig több mint százmillió forint gyűlt össze, amely gyülekezeti, önkormányzati és egyéb adományokból érkezett az egyházhoz, de a kivitelezés befejezéséhez még egyszer ennyi lenne szükséges.

Az egykori református tábori püspök, Csuka Tamás nyugállományú dandártábornok a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: „Tábori szolgálatom alatt tapasztaltam, hogy nincsen olyan szakrális hely, például országos helyőrségi templom, ahol méltó központi megemlékezéseket lehetne tartani. Ezt az űrt lenne hivatott betölteni a Hősök Temploma, amely Isten igéjét és elhunyt katona hőseink emlékét hirdeti."