Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Műszaki hallgatók Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2011. november 1. 12:32

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzős műszaki honvédtiszt-jelöltjei a napokban gyakorlati képzésen vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljánál.

Dr. Kovács Zoltán mérnök őrnagy, a Műveleti Támogató Tanszék műszaki szakcsoport vezetője kiemelte:
„Hosszú ideje nagyon jó az együttműködés az egyetem és az alakulat között, így a gyakorlati képzések egy részét Hódmezővásárhelyen végezzük. Itt ugyanis rendelkezésre áll olyan technikai eszközpark és szaktudás, ami egy ilyen gyakorlati foglalkozáshoz szükséges."

A had- és biztonságtechnikai mérnöki alapszakot végzők a kétéves általános képzés után négy féléven keresztül szakmai tantárgyakat tanulnak. Ebben a félévben a műszaki szakharcászat során az út- és hídépítő csoport (UHÉCS), illetve a mozgó záróosztag (MZO) tevékenységével és a menetvonal-felderítéssel kapcsolatos gyakorlati ismereteket sajátítják el.

A hallgatók az alakulat megismerése után részt vettek a nehéz hídrakó felszerelés egy részének telepítésében. Emellett a  zászlóalj telephelyén a vontatott aknarakót és a különböző földmunkagépeket tanulmányozták.

Ezt követően, a szakharcászati foglalkozás keretén belül megtanulták egy ilyen feladat megszervezéséhez szükséges elméleti alapokat. A tanórákon szerzett ismeretekre támaszkodva az elkészített alkalmazási tervek alapján harcászati helyzetben szervezték meg a mozgó záróosztag tevékenységét. A menetvonal felderítése során pedig a csapatok egy meghatározott irányba történő továbbhaladásához szükség volt az út paramétereinek meghatározására.

Dr. Szabó Sándor mérnök ezredes, a műszaki támogatás tantárgy oktatója elmondta:
„Az elmélet és a gyakorlat között különbségek vannak, és ezeket kihasználva a hallgatók harcvezetői képességeit is fejleszteni tudjuk."