Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Líbiába érkezett a NATO főtitkára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 1. 14:36

Előre be nem jelentett látogatásra Líbiába érkezett október 31-én, hétfőn Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára – közölte a katonai szövetség. A tájékoztatás szerint a politikus a helyi hatóságokkal és a civil szervezetek tagjaival folytat tárgyalásokat Tripoliban.

A látogatás egybeesik az észak-afrikai országban végrehajtott NATO-művelet hivatalos befejezésével. A szövetség – az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján – március legvégén indította műveletét a berepülési tilalom és a fegyverembargó betartásának ellenőrzésére, valamint a polgári lakosság megvédelmezésére az időközben elűzött rezsim erőszakos fellépésével szemben. A művelet befejezéséről pénteken döntöttek a NATO tagországai, annak hivatalos dátuma október 31.

NATO-főtitkár még soha nem járt Líbiában.

Miután az ellenzéki erők Líbia teljes területén átvették az ellenőrzést Moammer Kadhafi elűzött, majd megölt vezető erőitől, az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt héten határozatot hozott arról, hogy visszavonja a tagállamoknak adott felhatalmazást a polgári lakosság védelmére, és megszünteti a Líbia felett érvényben lévő repüléstilalmi övezetet.

Nem hivatalosan Rasmussen már korábban jelezte a befejezés szándékát.

Jóllehet a NATO sokáig tagadta, hogy összefüggés lenne a művelet leállítása és Kadhafi kézre kerülése között, tény, hogy a beavatkozásnak ez utóbbit követően vetettek véget.

Az észak-atlanti szervezet által irányított műveletekben 12 tagország, valamint négy NATO-n kívüli állam vett részt.

A líbiai művelet befejezését múlt pénteken a magyar kormány is üdvözölte, és sikerként értékelte a műveletet.