Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősök ünnepe

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. augusztus 11. 21:12

A csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) ünnepelték augusztus 11-én a tokiói olimpia birkózó hőseit, köztük az arany- és ezüstéremmel hazatért katonákat, a Lőrincz-testvéreket.

Bírkózó Fieszta KLAC6477

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) Csepelre várta a sportág szurkolóit szerda délután, hogy közösen ünnepeljék a XXXII. nyári olimpiai játékokról hazatért birkózókat. Az esemény főszereplői a Magyar Honvédség Sportszázadának katonasportolói: az olimpiai aranyérmes Lőrincz Tamás főtörzsőrmester, valamint testvére, az ezüstérmes Lőrincz Viktor törzsőrmester voltak. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, a Magyar Birkózószövetség elnöke köszöntőjében emlékeztetett: amikor másfél hónappal ezelőtt a magyar birkózás elmúlt száz évéről emlékeztek meg, azt kérték az olimpikonoktól, hogy méltó szerepléssel tegyék emlékezetessé az ünnepet. Mint mondta, bíztak benne, hogy a centenárium egyben a magyar birkózósport 20. olimpiai aranyát is magával hozza. Az, hogy ez a vágy Lőrincz Tamás révén teljesült, az együttes gondolkodás és az összefogás diadala volt.

Bírkózó Fieszta KLAC6383

„Ez a nemzet rendkívül sikeres tud lenni akkor, amikor – ha csak az elmúlt másfél évre gondolunk - egy láthatatlan ellenséggel kell megküzdenünk, és akkor is, amikor elmegyünk az olimpiára és azt bizonyítjuk, hogy a magyar sport a magyar kultúrának az egyik legsikeresebb és az egyik legfontosabb része” – mondta Németh Szilárd. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: a Lőrincz-testvérek a legjobb példái az összefogásnak és annak, hogy önmagában a tehetség nem elegendő. Ahhoz, hogy azt valaki kamatoztatni tudja, rengeteg áldozatot és lemondást kell hoznia, egyben hozzáértő támogatással kell dolgoznia. Ez az, amiért a kormány stratégiai ügyként kezeli a sportot, és ez az, amiért az egész magyar nép képes összefogni az egyéni sikerek érdekében. „Arra kérek mindenkit, hogy ennek jegyében végezze a munkáját a Kozma István Birkózó Akadémián, hogy három év múlva újra ilyen nagyszerű fiesztán köszönthessük az akkori olimpiai bajnokokat. Hajrá magyar birkózócsalád, hajrá Magyarország!” – fejezte be beszédét a MBSZ elnöke.

Bírkózó Fieszta KLAC6455

Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja óriási sikerként értékelte a magyar olimpikonok, azon belül a birkózók teljesítményét. Mint mondta: az arany és az ezüstérem fényesen igazolja, hogy a hazai birkózósport kiugróan tehetséges sportolókkal, és egyben olyan irányítókkal rendelkezik, akik mögött a legszélesebb vezetői és társadalmi összefogás áll.

Bírkózó Fieszta KLAC6310

Orbán Győző, a Budapesti Honvéd Sportegyesület Birkózó Szakosztály elnöke szintén a csapatszellem sikerességét emelte ki, rámutatva: bár a szőnyegen minden sportoló magányos egy kicsit - hiszen ott már a szakmai stáb nem tud segíteni neki - az odáig vezető úton végig vele vannak, minden tudásukkal és tapasztalatukkal. „Ennek ékes példája a Lőrincz-testvérek csodálatos eredménye” - emelte ki.

Hegedüs Csaba olimpiai bajnok, a Magyar Birkózó Szövetség tiszteletbeli elnöke Lőrincz Tamás eredményessége kapcsán a sportoló biztos és szerető családi hátterét emelte ki. Mint fogalmazott: a riói olimpia óta eltelt öt esztendő alatt a sportoló hatalmas utat tett meg, amire családja nélkül nem lett volna képes. Hegedüs Csaba beszédében arra is rámutatott, hogy a Lőrincz-testvérek - a többi birkózó olimpikonnal együtt - olyan lelkesedéssel és elszántsággal vettek részt a sportküzdelmekben, amely az elmúlt időszakban valóban ünneppé varázsolta a 100. évét ünneplő magyar birkózás centenáriumát.

Bírkózó Fieszta KLAC6427

Az eseményen elismerésben részesültek az edzők és a felkészítésben részt vevő stábtagok is. A fiatal birkózókkal és szurkolókkal megtelt Birkózó Akadémia ünnepi estjén felelevenítették az olimpia előtti és alatti érzéseket, várakozásokat és persze azt az örömöt is újra átélték, amit Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor dobogóra állása jelentett a helyszínről és az itthonról szurkolóknak.

Az est zárásaként átadták a KIMBA VIP-szektorának legújabb olimpiai bajnoki székét, amelyen Lőrincz Tamás neve szerepel.