Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hotel, korlátlan ágyszámmal

Szöveg: Zsigri Katalin százados |  2010. október 20. 7:59

Nem tudjuk hány embernek, mennyi időre és nem tudjuk mikor, de mindenkinek biztosítunk szállást a kabuli repülőtéren épült táborban! A Kabuli Nemzetközi Repülőtér (KAIA) forgalma az elmúlt hónapokban, szinte minden nap rekordot döntött.

A logisztikában kevésbé járatosak nem is gondolnak arra, hogy a táborban megforduló személyi állomány – legyenek katonák vagy civilek – zökkenőmentes ellátása milyen nagy feladat.

1595908860
Az otthoni tapasztalatainktól eltérően, sok esetben a KAIA Billeting Office-nak nincs létszámalapja a napi tervezésre (nem tudni hány ember érkezik, meddig marad). Az átutazók csak pár éjszakát – esetenként csupán pár órát – töltenek itt, és csak az utazások közötti pihenést kell biztosítanunk nekik. Előfordul, hogy az időjárás-változás – vagy más okok – miatt járatokat törölnek, máskor tartalék repülőtérként fogadjuk az érkezőket.

Az elhelyezési feltételek megteremtése sok esetben nem könnyű, hiszen a rendelkezésünkre álló férőhelyek száma korlátozott. Sajnos, mi nem tehetjük ki a „megtelt" táblát! Így előfordult már, hogy az érkezőket a tornaterem edzőtermében, vagy a francia ROLE-3 – a tömegsérültek kezelésére szolgáló – sátrában kellett elhelyezni a tábori ágyakon. Nem könnyebb a helyzete az állandóan itt lakóknak, a beosztásukat végzőknek sem, hiszen a tábor és az elhelyezési épületek tervezésekor, a jelenleginél jóval kisebb létszámot vettek figyelembe.

1595908860
Nem ritka eset, hogy valaki a misszió teljes idejét a tizennyolc fős sátorban lakva tölti.

Szinte nincs olyan hónap, hogy valamelyik nemzetnél ne lenne váltás. Gyakorlatilag kivitelezhetetlen, hogy ne kelljen valakinek néhány napot a sátortáborban („Tent city"-ben) eltöltenie. Mindamellett, hogy igyekszünk mindenkinek – a lehetőségekhez képest – minél hamarabb az SOP-ban rögzített elhelyezési feltételeket biztosítani, az emberi tényezőket is figyelembe kell vennünk. A folyamatosan felszabaduló ágyhelyeket egy várólistáról töltjük fel, így hát előfordul, hogy közeli barátokat, munkatársakat külön épületben kellene elhelyezni. Ilyenkor a több száz soros excel-táblázat kisebb-nagyobb átszervezésével sikerülhet mindenki számára megfelelő lehetőséget találni. Néha ez azt is jelenti, hogy tovább kell a várólistán maradni. Egy biztos: a Hindukusra néző szobákért senkinek nem számítunk fel felárat!

1595908861