Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael modernizálja Azerbajdzsán harckocsijait

Szöveg: Háború Művészete |  2010. október 20. 8:39

Az izraeli Elbit Systems modernizálja az azerbajdzsáni hadsereg T-72 típusú harckocsijait. Azerbajdzsán védelmi minisztériuma és az izraeli cég már megkötötte a szerződést a felújításról, azonban annak ellenértékét nem hozták nyilvánosságra.

Az Elbit Systems cég egy tender nyerteseként kapta meg a lehetőséget a harckocsik modernizációjára, amelyen az izraeli cég mellett a török Aselan is benyújtotta pályázatát.

A tender keretén belül az Elbit Systems új tűzvezető rendszert, valamint páncélvédelmet ajánlott az azeri harckocsik számára. A török cég pályázata is hasonló modernizációs programot tartalmazott.

2010 márciusában az izraeli Elbit Systems bejelentette, hogy szerződést kötött egy pontosan meg nem nevezett ázsiai országgal harckocsik modernizációjára. A szerződéssel kapcsolatban elhangzott, hogy annak ellenértéke 56 millió dollár.

2009 szeptemberében vált ismertté, hogy Azerbajdzsán védelmi minisztériuma tárgyalásokat kezdett török és izraeli cégekkel arról, hogy a T-54 és T-55 típusú harckocsik alapjain lánctalpas technikai eszközöket, hídvető harckocsikat és katonai-teherszállító járműveket hozzanak létre. A modifikációs változtatásokhoz az azeri hadsereg arzenáljából kivont harckocsikat fogják felhasználni.

2009-es adatok szerint az azeri hadsereg állományában 182 darab T-72 típusú harckocsi található, amelyek közül 62 darabot 2008-ban kapott Azerbajdzsán Oroszországtól. További száz darab T-54 és T-55 és szintén közel száz darab T-62 és T-64 harckocsi mellett, az arzenálban megtalálható 15 darab T-80U típusú harckocsi is.