Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hová vezetnek a viták Szíria és Irak között?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 26. 8:47

Az iraki kormány kedden hazarendelte konzultációra damaszkuszi nagykövetét, mert a szíriai hatóságok tagadják, hogy náluk bujkálna a múlt heti véres bagdadi merényletek felelőse.

Szíria válaszul maga is hazahívta bagdadi képviselőjét. Múlt szerdán hat pokolgép-, illetve aknarobbanás történt fontos bagdadi intézmények közelében, és közel száz ember életét vesztette. Egy elfogott személy vallomása szerint Szíriában élnek a felbujtók, akiket meg is nevezett. Damaszkusz ezzel szemben azt állítja, hogy a fő felelőst már korábban kiutasították az országból.A vallomásról vasárnap közzétett felvételen az elfogott férfi azt mondta, hogy egy közvetítőn keresztül Mohammad Junisz al-Ahmed adta ki az utasítást a merényletekre. Ez az illető Szaddám Huszein volt diktátor Irakban betiltott Baasz pártjának egyik vezetője.

A bagdadi kormány azt kéri, hogy Szíria adja ki Juniszt és a közvetítőt a terrorista cselekményekben játszott közvetlen szerepük miatt – mondta egy kormányszóvivő. Azt is kérik – tette hozzá -, hogy Szíria űzze el a terrorista csoportokat, amelyek támaszpontként használják az országot az Irak elleni támadásokban.Irak damaszkuszi nagykövetét visszahívták konzultációra, válaszul Szíria is hazarendelte képviselőjét. Damaszkuszi diplomácia források azt állítják, hogy Juniszt már az év elején kiutasították.
Egy, a szíriai hírügynökségnek nyilatkozó hivatalos forrás visszautasította Bagdad vádját, hogy Szíria eltűri, hogy terrorszervezetek kiinduló pontként használják az ország területét, és felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában.

Címkékvizsga