Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hozzájárult a parlament Svédország NATO-csatlakozásához

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Illyés Tibor / MTI, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Facebook-oldala |  2024. február 26. 18:50

„Megszavazta a parlament Svédország NATO-csatlakozását” – írta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 26-án.

Országgyűlés_0226

A képviselők 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Az eddig semleges észak-európai állam – Finnországgal együtt – az orosz-ukrán háború 2022-es kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Svédország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok Kormányánál.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X-en közzétett üzenetében üdvözölte, hogy az Országgyűlés hétfőn jóváhagyta Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. A főtitkár közölte: most, hogy minden szövetséges ország jóváhagyta Svédország csatlakozását, a skandináv ország lesz a NATO 32. tagállama. „Svédország tagságával erősebbé válunk és nagyobb biztonságban leszünk” – zárta üzenetét Stoltenberg.

D__YT20240226010