Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredeti huszárkardokat is láttak

Honvédelmi nevelés, hitélet és hagyományőrzés

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: Fehértói Mihály tartalékos zászlós, Petőné Bittner Boglárka tartalékos százados |  2024. február 27. 7:39

A hazafias értékek erősítése és a honvédelem ügye érdekében több eseményt szervezett fiatalok számára februárban az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred, valamint a Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ és a Magyar Huszár Alapítvány.

Fotó - 1

Újfehértón, az Erkel Ferenc Általános Iskolában először mutatkozott be a Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ, ahol a pályaválasztás előtt álló 7-8. osztályos diákoknak tartottak játékos honvédelmi e-sportfoglalkozást. A tanulók három foglalkozási helyszínen, csoportokra bontva tették próbára ügyességüket: kipróbálták a szimulációs VR eszközt, lézerfegyverrel lőttek célba, valamint honvédelmi kvíz során katonai és történelmi kérdésekkel tesztelték tudásukat.

A februári rendezvények következő helyszínének az újfehértói Honvédelmi Sportközpont adott otthont, ahol a szervezők légpuska és lézerpisztoly lövészetet, valamint íjászatot rendeztek a Nyíregyházi SZC Vásárhelyi Pál Technikum kadétprogramban részt vevő diákjainak.

Fotó - 2

Az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozat keretében februárban két előadóval is találkozhatott a fiatal közönség. Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnokhelyettese az újfehértói Zajti Ferenc Kulturális Intézményben a hazaszeretet és katonai hivatástudat fontosságát mutatta be a pályaválasztás előtt állóközépiskolás diákoknak. Az ezredes pályafutásának legfontosabb állomásainak ismertetésével, valamint a Magyar Honvédség jelképrendszerének bemutatásával emelte ki a katonai hivatás erényeit és hangsúlyozta a haza védelmének fontosságát.

Máriapócson, „A Szabolcsi huszárok a történelem viharában” címmel dr. Bene János történész tartott előadást a városi általános iskola felsőtagozatos diákjainak. Az előadó beszélt a hungarikummá vált magyar huszárok 500 éves történelméről, a huszárok viseletéről, fegyvereiről, sőt, eredeti huszárkardokat is bemutatott a résztvevőknek. Szintén szó esett a nyíregyházi huszárok első és második világháborús szerepvállalásáról, valamint Nyíregyháza híres huszárlaktanyájáról is.

Fotó - 5

Szentesi Csaba, görögkatolikus tábori lelkész, a nyíregyházi Damjanich laktanyában, a „Hit ereje” című előadása során a katonák kötetlen beszélgetés keretében cseréltek eszmét a hit által közvetített erkölcsi alapelvekről és értékekről.

A mintaprojektként működő Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ elkötelezett a hazafias nevelés és a honvédelem ügye iránt, ezért a következő hónapokban is tervezi folytatni a sokszínű és informatív rendezvények szervezését, hogy minél többen megismerkedjenek a Magyar Honvédség mindennapjaival, az Önkéntes Tartalékos Rendszerrel, valamint képet kapjanak a honvédség legátfogóbb fejlesztési programjairól is.