Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A komfortzónán túl

Alapkiképzésen a jövő tüzérei

Szöveg: Kozák Piroska őrnagy | Fotó: Vasadi Zoltán István, Mészáros Szonja főtörzsőrmester |  2024. február 27. 10:42

Új fejezet nyílt a február 12-13-án bevonult újoncok életében azzal, hogy megkezdték katonai pályafutásukat az MH Klapka György 1. Páncélosdandár állományában. A jövő tüzérei azóta már számos kihívással találkoztak, de élményekkel is gazdagodtak.

Tata_tüzérek_alapkiképzésen (7)

Egy katona életében a legnehezebb, de egyben a legemlékezetesebb időszak a bevonulás és az alapkiképzés. Ezekben a hetekben dől el minden: képes-e a katona a Magyar Honvédségben elképzelni az életét, a jövőjét és hogy bírja-e egyáltalán a napról-napra növekvő terheket.

A mai világban, ahol pillanatok alatt, egy kattintással elérhető minden, kétségkívül nehéz motiválni huszonéveseket arra, hogy próbára tegyék magukat és megtanuljanak szabályok között élni. Márpedig itt napirendjüket a katonai testnevelés, a közelharc és az egyre nehezedő fizikai igénybevétel jelenti, miközben meg kell szokni az alakias viselkedést, az összezártsággal együtt járó alkalmazkodást, valamint az otthontól való távollétet.

Tata_tüzérek_alapkiképzésen (2)

Csendben vigyázzban állni, várni a következő parancsot, vagy tűzpárokban szervezett feladatok során egymásra figyelni: mind kihívást jelentenek a mai fiataloknak, ezért a felkészítésüket már úgy tervezik, hogy a kiképzés változatos legyen és élményeket is adjon.

Ennek jegyében az újoncok ellátogattak a hódmezővásárhelyi laktanyába és a kecskeméti légibázisra, ahol megtekintették a Lynx KF-41 páncélozott gyalogsági harcjárművet, illetve a JAS-39 Gripeneket.

Aki az eskütételig eljut, az nem csak büszke lehet magára, de biztosan más ember lesz, mint amikor bevonult. A katonai hivatás a titka, hogy már az újonc katonák is az átlagember mindennapi komfortzónáján kívül eső feladatokat teljesítenek, ezzel átlépve nap mint nap saját határaikat, hiszen csak így válnak alkalmassá arra, hogy egy olyan modern és nagy tűzerővel rendelkező önjáró löveg, mint a Panzerhaubitze 2000 HU kezelőszemélyzetében szolgálhassanak.

Kapcsolódó cikkek