Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hu Csin-tao elmegy a nukleáris biztonsági csúcsra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 2. 6:54

Hu Csin-tao kínai elnök részt vesz az Egyesült Államokban a nukleáris biztonságról rendezendő áprilisi csúcstalálkozón – jelentette be csütörtökön Pekingben a kínai külügyminisztérium. A döntés arra utal, hogy megszűnt a két ország kapcsolataiban az utóbbi időben kialakult feszültség.

Csin Kang külügyi szóvivő elmondta: Hu elnök, útban Brazíliát, Venezuelát és Chilét érintő látogatására, megáll Washingtonban, hogy részt vegyen az április 12-én és 13-án tartandó tanácskozáson.

Pekingben kedvezőtlen reagálást váltott ki, hogy az Egyesült Államok fegyvereket adott el Tajvannak, és hogy Barack Obama elnök fogadta a dalai lámát, ezért nem volt egyértelmű, hogy Hu részt vesz-e a csúcson. A két ország között emellett nézeteltérés alakult ki kereskedelmi kérdésekben és a kínai valuta – Washington szerint túlságosan alacsonyan tartott – árfolyamát illetően is. A viszonyra ugyancsak árnyékot vetett, hogy a Google internetes kémkedéssel vádolta meg a kínai hatóságokat.

“Kína rendkívül fontosnak tartja a nukleáris biztonság kérdését, szembehelyezkedik a nukleáris fegyverek elterjedésével és a nukleáris terrorizmussal" – jelentette ki a szóvivő, reményét fejezve ki, hogy a csúcstalálkozón “pozitív eredményeket" sikerül majd elérni.

A washingtoni csúcson a leszerelés kérdései mellett a részvevők azt is megvitatják, hogyan csökkentsék a latorállamok és terroristák nukleáris fegyverhez jutásának veszélyét. Hu Csin-tao egyébként egy brazil-orosz-indiai-kínai csúcstalálkozóra utazik Brazíliába.

Címkékterrorizmus