Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatékonyabb terrorellenes harcot szorgalmaz Medvegyev

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 2. 6:51

Hatékonyabb módszereket sürgetett a terrorizmus ellen Dmitrij Medvegyev, aki váratlanul Dagesztánba utazott, és ott az Észak-Kaukázusi Szövetségi Körzet köztársaságainak vezetőivel találkozott. Medvegyev szerint a terrorizmus elleni harcban az eddiginél hatékonyabb módszereket kell alkalmazni, esetleg keményebben kell fellépni.

A hétfői moszkvai és a szerdai dagesztáni merényletek nyomán tartott tanácskozáson Medvegyev kijelentette: a terrorizmus elleni harcban az eddiginél hatékonyabb módszereket kell alkalmazni, esetleg keményebben kell fellépni, és mindenképpen a megelőzésre kell összpontosítani.

Az észak-kaukázusi terrorizmus elleni harcban öt alapvető feladatot jelölt meg: a rendvédelmi, igazságszolgáltatási és biztonsági szervek megerősítését, a terroristákra mérendő célzott, hatásos csapásokat, a terroristák és búvóhelyeik megsemmisítését, támogatást azoknak, akik el akarják hagyni a banditákat, valamint a gazdaság, az oktatás, a kultúra fejlesztését és az erkölcsi-szellemi tényező erősítését a térségben. Úgy vélte, csakis mind az öt összetevő megvalósítása esetén lehet megküzdeni a terrorizmussal.

Az elnök felszólította a jelenlévőket a kaukázusi iszlám vallási vezetők tekintélyének megerősítésére.

Hangsúlyozta, hogy a belügyminisztérium reformja tekintettel lesz az észak-kaukázusi térség sajátosságaira. Azt mondta, a térségbeli terrorista aktivitás felszámolásához a kulcs a társadalmi és gazdasági problémák megoldása, ezért a nagyvállalkozókat rá kell bírni arra, hogy fektessenek be ebben a térségben is, és várja a befektetésekre, finanszírozási megoldásokra vonatkozó javaslatokat.

Medvegyev felszólította a sajtót, hogy a mostani merényletekről és a hasonló eseményekről szóló beszámolóiban legyen óvatos, hogy ne szítsa a nemzetiségek közötti gyűlöletet.

A hétfői merényletek óta több példa volt arra, hogy muzulmán külsejű embereket megtámadtak a fővárosban, és számos szakértő figyelmeztetett az idegengyűlölet fellángolásának veszélyére. Oroszországban törvény tiltja, hogy nyilvánosan említsék bármely bűncselekmény elkövetőinek vallását és nemzetiségét, de ehhez nem sokan tartják magukat.

Végül az orosz államfő úgy vélte, a terrorizmus leküzdéséhez valószínűleg az eddiginél keményebb módszereket kell alkalmazni, és felszólította a nemzetközi közösséget annak mérlegelésére, milyen eszközök engedhetők meg a terrorizmus elleni harcban.

Rasid Nurgalijev belügyminiszter azt mondta: akik a moszkvai és dagesztáni merényleteket elkövették, azok “nem emberek, és egyszer s mindenkorra szóló kemény válaszban kell részesíteni őket, hogy többet ne törjenek emberek életére".