Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb puccs Bissau-Guineában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. április 2. 6:48

Bissau-Guineában zendülő katonák csütörtökön elfogták a hadsereg vezérkari főnökét és rövid időre őrizetbe vették az ország kormányfőjét. Az 1,5 milliós lélekszámú, koldusszegény nyugat-afrikai országban gyakoriak a puccsok, tavaly március 2-án Joao Bernardo Vieira államfőt meggyilkolták, néhány órával azután, hogy a hadsereg vezetőjével pokolgép végzett.

Carlos Domingos Gomes Júnior kormányfőt reggel nyolckor hurcolták el hivatalából a zendülők egy laktanyába, később viszont visszavitték a miniszterelnöki hivatalba, majd onnan rezidenciájára, ahol gyakorlatilag házi őrizetbe helyezték. A környező utcákat katonák tartják ellenőrzésük alatt, és távol tartják a miniszterelnök híveit.

José Zamora Induta tábornokot, vezérkari főnököt és a mintegy negyven tisztet a repülőtér közelében egy légi támaszponton tartják őrizetben. Minden jel szerint helyettese, Antonio Indjai tábornok vette át a hatalmat. Indjai bejelentette, hogy átvette a hadsereg irányítását.

A francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában megerősítette, hogy bíróság elé akarja állítani a miniszterelnököt. A rövid beszélgetés során hallhatóan feldühödött tábornok azt mondta, hogy a kormányfő egy bűnöző és ennek megfelelően el kell ítélni. Hasonlóképpen vélekedett volt feletteséről, a vezérkari főnökről is.

Tiltakozásul az államcsíny ellen több száz ember gyűlt össze a miniszterelnök hivatalánál. A tavaly ősz óta kormányzó párt, a Guinea(bissau) és a Zöldfoki-szigetek Afrikai Függetlenségi Pártja (PAIGC) hívei követelték a demokratikus választások eredményeként hatalomra került miniszterelnök szabadon engedését. Indjai tábornok azonban arra figyelmeztette őket, hogy kezdi elveszteni türelmét, és ha a fiatalok továbbra is elözönlik az utcákat, megöli a miniszterelnököt.

Helyszíni beszámolók szerint a zendülők ellenőrzésük alatt tartják a fővárost, a rádiók megszakították műsoraikat és katonai indulókat sugároznak, mint puccsok idején mindig.

Malam Bacai Sanha államfő az Antena 1 portugál rádiónak azt mondta, hogy országában “nyugodt" a helyzet, “nincs probléma". “A katonák között volt egy kis zűrzavar, ami elérte a kormány is" – vélte. Hozzátette ugyanakkor, hogy “megpróbáljuk elsimítani a helyzetet és megoldani a keletkezett problémákat".

Az egykori gyarmattartó Portugália kormánya “a leghatározottabban elítélte" a bissau-guineai puccsisták akcióját, és “az alkotmányos rend haladéktalan helyreállítására" szólította fel a nyugat-afrikai ország intézményeit. Bernard Kouchner francia külügyminiszter nyugtalanságának adott hangot és szintén elítélte az államcsínyt. Az Egyesült Államok az alkotmányos rend mielőbbi helyreállítását követelte. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő nagyon bonyolultnak nevezte a helyzetet, és arra figyelmeztetett, hogy Washington ellenzi az erőszakot és a puccsokat.

Jean Ping, az Afrikai Unió bizottságának elnöke felszólította a zendülőket, hogy tartsák tiszteletben a köztársaság szabályait. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége a destabilizálásra tett kísérleteknek minősítette a lázadók cselekedeteit.

Az 1974 óta független, az Atlanti-óceán mentén elterülő parányi országban a hadsereg nagy befolyással rendelkezik, s gyakran beszélnek arról, hogy köze van a kábítószer-csempészethez. Bissau-Guinea egyik tranzitországa a Dél-Amerikából Európába irányuló kokainszállítmányoknak.