Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hullámok hátán - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. augusztus 11. 9:39

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. lövészzászlóaljának csapatfelderítő szakasza – az első féléves kiképzési időszak zárásaként – a forró nyári napokat vízközelben, átkelési és felderítési feladatok végrehajtásával töltötte.

MH_2022_8

A Kocka Szabolcs hadnagy, szakaszparancsnok vezette felderítők a felkészítés során elvégezték azokat az alapfoglalkozásokat is, amelyek a nagyobb fizikai erőnlétet, illetve terhelhetőséget szolgálták a magasabb szintű szakmai tudás elmélyítése és begyakorlása érdekében.

A felderítők a tatai olimpiai edzőtábor uszodájában kezdték a vizes „bemelegítést”, amely során először mély vízben teljesítették az úszótávokat, majd nehezítésként összekötött lábbal vagy kézzel is végrehajtották ugyanezt. Ez a próbatétel azt a célt szolgálta, hogy éles bevetés során, speciális körülmények között is képesek legyenek eleget tenni a vízi akadály leküzdésével járó kihívásoknak.

Az uszoda után a tatai Öreg-tó partján, illetve vizében folytatódtak a foglalkozások, ahol már gyakorlóöltözetben és felszereléseikkel együtt kellett különböző mentési és átkelési feladatokat megoldaniuk. Így például tűzpárokat alkotva begyakorolták társuk mentését, a csónakkal történő vízi átkelés, valamint a szükségátkelő-eszközök készítésének fogásait. Mindezek alapvető túlélési technikák, amelyek elsajátítása nélkülözhetetlen a komplexebb vízi feladatok elvégzéséhez.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én megjelenő számában!