Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszár hagyományőrzés Fonyódon honvédségi támogatással

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Hatházi Tamás |  2024. augusztus 7. 12:37

Civil munkája és tartalékos szolgálata mellett Domina Barnabás zászlós, az I. Gyermekhuszár és Tüzér Bandérium vezetője és az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred tartalékos katonája, hétről hétre azon fáradozik, hogy a fonyódi gyermekekkel megismertesse és ápolja a huszár hagyományokat. Az egyesület egyik legjobban várt eseménye a nyári tábor, amikor Fonyódon egy héten keresztül zajlanak az alaki, lovas és lövészeti foglalkozások.

Domina Barnabás alapítója és vezetője a tizennégy éve működő gyermekhuszár csoportnak, amely arra hivatott, hogy a digitális térben élő gyermekeket kiszakítsa a mindennapokból és megismertesse velük a huszár, és nemzeti hagyományokat.

A csoport közel másfél évtizedes története során minden nyáron megtartották a huszártábort Fonyódon, ám ez az első alkalom, hogy a Magyar Honvédség felkarolta a kezdeményezést és bemutatót tartott. Emellett a tábor fővédnöke Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatója lett.

20240806_fonyod_kishuszarok_HT-5

A huszárok nemcsak a szokásos feladatokat látják el a táborban, a hagyományőrző foglalkozások mellett vezetőik törekednek arra, hogy mindig tudjanak új élménnyel szolgálni. Minden napra hívnak egy vendéget, akik egy újdonságot mutatnak be a gyerekeknek. A tábor augusztus 7-i, keddi napján az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezredtől érkeztek néhányan, hogy a két világháborúról meséljenek.

„Megkérek mindenkit, hogy ma nagyon figyeljünk az alakiságra, hiszen különleges vendégeink vannak, stáb is érkezett hozzánk forgatni. Megígérem, hogy a jó munkátokért cserébe ma hamarabb megyünk a strandra” – szólt a huszárokhoz Domina Barnabás. Az intelmek után a tartalékosok megtartották az előadást, ahol korabeli fegyverekkel, egyenruhákkal és a lövészárkokban használt tárgyakkal ismerkedtek a gyerekek.

20240806_fonyod_kishuszarok_HT-2

„2017 óta szolgálok aktívan. Előbb lettem huszár, hiszen a tartalékos szolgálat előtt a hagyományőrzésben találtam meg a haza szolgálatát. Az előadást tartó bajtársak is hagyományőrzőkből váltak tartalékossá. A hagyományőrzőkben benne van a hazaszeretet és a haza szolgálata. Ezért vállaltuk ezt a szolgálati formát, a saját munkánk mellett. Nem könnyű, de mégis örömmel tesszük” – hangsúlyozta a hagyományőrzés és a tartalékos szolgálat szoros kapcsolatát Domina zászlós.

A táborlakók jelentős része tíz év körüli, de van köztük néhány „nagy öreg”, akik több éve visszajárnak és a csoport oszlopos tagjának számítanak. Az idősebbek csapatát erősíti Mogyorósi Mátyás is, aki négy éve csatlakozott a huszárokhoz.

20240806_fonyod_kishuszarok_HT-24

„Amikor először eljöttem a táborba és megfogott a hagyományőrző légkör. A hagyományok mellett fontosnak tartom, hogy egy csapatként, családként működünk, mivel a mi tevékenységünk a közösségre épül” – maygarázta a fiatal huszár.

A fonyódi huszárokkal nemcsak saját városukban, hanem országszerte lehet találkozni, legközelebb augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen képviselik, jelenítik meg a hagyományőrzést.