Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszártalálkozó Nyíregyházán

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Nagy Gábor |  2021. augusztus 14. 17:33

„A szabolcsiak mindig is fontosnak tartották a haza iránti elkötelezettséget, a hazaszeretetet, a lojalitást, a hűséget, és tenni akartak ezért az országért, a hazáért” - hangsúlyozta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a XVII. Huszártalálkozó nyitóünnepségén augusztus 14-én, szombaton, Nyíregyházán.

Huszártalálkozó (10)

A magyar huszár szobránál tartott beszédében Benkő Tibor kijelentette: köszönet, elismerés, megbecsülés jár mindazoknak, akik ápolták ezeket a hagyományokat és életben tartották a huszárság fogalmát az elmúlt harminc évben. „Igaz, hogy a XXI. századot írjuk, de azok az erények, amelyek a huszároktól származnak, nincsenek évszázadokhoz kötve és ha magyarok akarunk maradni, itt a Kárpát-medencében, akkor azért tennünk kell” – hangsúlyozta.

A honvédelmi miniszter elmondta azt is, a Magyar Honvédség szeretné visszalopni magát a város lakosainak szívébe, ezt bizonyítják azok a tartalékos katonák, akik az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezrednél teljesítenek szolgálatot. „Az egész országban több, mint tizenegyezer önkéntes katonánk van. Ebből négyezer itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ami azt mutatja, hogy a szabolcsi emberek továbbra is elhivatottak és elkötelezettek” – tette hozzá.

A mai napon átadott vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal kapcsolatban Benkő Tibor leszögezte: szeretnének a fiatal nemzedéknek irányt mutatni. „Minél több olyan katonai középiskolát és kollégiumot létrehozni, ahol a fiatalokat a haza iránti elkötelezettségre, a hazaszeretetre, a lojalitásra, a bátorságra, a bajtársiasságra, a hősiességre neveljük. Nem kell mindenkiből katonát faragni, de ez a szellemiség szükséges minden magyar állampolgár számára” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki felhívta a figyelmet a szeptembertől induló új szolgálati formára, az Önkéntes Katonai Szolgálatra, ami lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy csatlakozhasson a honvédséghez.

Huszártalálkozó (4)

„A Magyar Honvédség újra otthonra lelt Nyíregyházán” – jelentette ki dr. Kovács Ferenc polgármester, hozzátéve, a múlt, a hagyományőrzés már ezen a szinten is a jövőbe mutat. Ezt követően Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja fejezte ki örömét amiatt, hogy az elmúlt években a honvédség elindult a fejlesztés útján.

„A szülőföldünkre mindannyiunknak büszkének kell lennie, származzunk bárhonnan is” – mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, aki hozzátette azt is, a kapott örökséget tovább kell vinni, de ezt csak hittel, szívvel és odaadással tehetjük meg. A nemzet megmaradásának záloga pedig ennek a szellemiségnek a továbbadása.

Ezt követően Gál Sándor református esperes, Kruppa Tamás görögkatolikus parókus, Melich Mihály evangélikus lelkipásztor, valamint Csordás Gábor római katolikus plébános mondott imát a hősökért, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Huszártalálkozó (18)

A Sóstói Múzeumfaluban a nap folyamán színes programok várták az érdeklődőket. A skanzenben délután meg lehetett tekinteni a honvédség harci eszközeit, köztük a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program legújabb beszerzéseit, így a Gidrán páncélozott harcjárművet is. A programot a hagyományőrzők lovasbemutatója, a Magyar Honvédség katonáinak közelharc-bemutatója, a Nyíregyházi Tűzoltóság hagyományos bemutatója, valamint rendőrkutya-bemutató színesítette.