Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Méltó helyen az emlékmű

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. augusztus 14. 18:54

Emlékművének újraavatásával tisztelegtek vitéz Háry László vezérőrnagy, az önálló magyar légierő első parancsnoka emléke előtt a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, a légierő alakulatai és a repülés hagyományait ápoló nyugállományú egyesületek képviselői augusztus 14-én, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Szolnok (13)

Ismét méltó helyen áll az önálló magyar légierő első parancsnokának emlékét idéző márványtábla, amelyet - születésének századik évfordulóján - 1990. augusztus 11-én állítottak az egykori tököli katonai repülőtéren. A városban akkor állomásozott vegyes repülőszázad ebből az alkalomból vette fel a vezérőrnagy nevét, és lett MH 93. vitéz Háry László Vegyes Repülőosztály. Az alakulatot 2001 nyarán felszámolták, személyi állománya és repülőtechnikája Szolnokra diszlokált. Az emléktábla azonban a bezárt tököli laktanyában maradt.

Vitéz Háry vezérőrnagy emléktáblájának méltó helyre történő áthelyezését, az itthon és az Egyesült Államokban élő családtagjainak a kezdeményezését a Honvédelmi Minisztérium, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Honvéd Kulturális Egyesület és a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum is támogatta. Az emlékhely újraavatására Nagyboldogasszony, a magyar katonai repülők égi oltalmazójának közelgő ünnepe alkalmával katonai tiszteletadás mellett került sor.

A megemlékezés résztvevőit Rusvai Károly önkormányzati képviselő köszöntötte, majd Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője méltatta vitéz Háry László vezérőrnagy katonai érdemeit, hazaszeretetét, hősiességét, emberi nagyságát.

Szolnok (4)

„Egy olyan emlékművet avatunk most újjá, amely a hazai katonai légierő ikonikus alakjának a szellemiségét hivatott fenntartani. Egy olyan, 16 gyerekes családba született katonáét, aki az 1952. március 13-án, a kistarcsai internáló táborban bekövetkezett halálakor a hazai katonai és polgári repülők szimbolikus családfőjeként búcsúzhatott el hazájától és szeretett nemzetétől. Nem kötelességnek, sokkal inkább a szeretetből eredő tiszteletnek nevezem azt a folyamatot, amelynek eredményeként, születésnapjához közel, egyben a légierő napjához kapcsolódva, a neve itt és most újjászülethet” – hangsúlyozta Szűcs Lóránd dandártábornok.

Az emlékmű leleplezésekor a RepTár feletti áthúzással két Airbus H145M helikopter és Gripen vadászrepülőgépekből álló kötelék tisztelgett vitéz Háry vezérőrnagy emléke előtt. Az ünnepi megemlékezés zárásaként a részt vevő katonai szervezetek és civil egyesületek képviselői megkoszorúzták az önálló magyar légierő első parancsnokának emléktábláját.

Szolnok (11)

A rendezvényen részt vett - többek között - Sándor Tamás vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti szemlélője, Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, a helyőrségben állomásozó alakulatok parancsnokai és Háry vezérőrnagy lánya, dr. Szirmák Szilárdné Háry Emese.