Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húszezer amerikai katona megy Afganisztánba

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 10. 7:34

Teljes egészében amerikai katonák fogják alkotni azt a húszezer fős egységet, melyet az afganisztáni nemzetközi erők parancsnokának kérésére erősítésként az országba vezényelnek.

David Petraeus tábornok, aki alig több mint egy hónapja vette át a húsz közel-keleti, valamint közép- és dél-ázsiai országért felelős – így többek között az iraki és az afganisztáni hadműveleteket is felügyelő – parancsnokság vezetését, a tervezett afganisztáni csapaterősítésről is beszélt egy az olasz fővárosban működő amerikai intézetben elhangzott felszólalásában.

“Hálásak lennénk, ha feltenné a kérdést Brüsszelben, a NATO főhadiszállásán is" – felelte, amikor valaki azt tudakolta tőle, a többi NATO-tagállam hozzájárul-e katonákkal a csapaterősítéshez. Arra a kérdésre, pártolja-e, hogy az afganisztáni béketeremtés érdekében tárgyalóasztalhoz üljenek a vallási fanatikus tálibokkal, Petraeus azt mondta: el kell választani egymástól azokat, akik az ellenség soraiban “kibékíthetetlenek", azoktól, akik nem ilyenek.

Előbbieket, mint mondta, “meg kell ölni, el kell fogni, vagy ki kell űzni az országból", utóbbiakat viszont fel lehet használni, hogy inkább a megoldás, mint a probléma részei legyenek, “még ha ez azt is jelenti, hogy olykor olyan emberekkel kell leülni egy asztalhoz,
akiknek a mi vérünk szárad a kezén".

Az iraki viszonyokról szólva úgy fogalmazott, noha törékeny még a helyzet, “jelenleg senki nem vitathatja", hogy jelentős haladás következett be. Bő öt és fél éve nem volt ilyen alacsony az erőszak szintje az arab országban, mint az elmúlt néhány hétben – jelentette
ki.

Barack Obama megválasztott amerikai elnök az Afganisztánban szolgáló haderő felduzzasztása mellett érvel, egyszersmind kijelentette: tizenhat hónapon belül ki lehet vonni Irakból az amerikai harcoló alakulatokat.