Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonhárom hadgyakorlat a héten

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 27. 9:23

Dél-Korea a december 27-ével kezdődő héten is folytatja haditengerészeti hadgyakorlatait, több mint húsz helyszínen tartanak katonai manővereket, de egyiket sem az Észak-Koreával közös, a tengeri határ mentén fekvő övezetben – közölte a dél-koreai hadsereg vasárnap.

A vezérkar tájékoztatása szerint a december 27-e és 31-e között szervezendő, éles lövészettel egybekötött manővereket 23 különböző helyszínen, a Koreai-félsziget három partvidékén tartják. A hadsereg által közzétett dokumentumban kiemelték ugyanakkor, hogy a Sárga-tengeren, az Észak-Koreával közös tengeri határ közelében, nem lesz gyakorlat.

Phenjan vitatja a tengeri határ nyomvonalát, amelyet az ENSZ jelölt ki a koreai háborút (1950-53) követően.

A dél-koreai vezérkar szóvivője elmondta, hogy a mostani manőversorozat, amelyben a hadsereg szárazföldi, légi és tengeri erői vesznek részt, része a szokásos gyakorlatoknak. Hozzátette, hogy a védelem fejlesztéséért felelős ügynökség az ország nyugati partvidékén lőszerkísérleteket hajt végre.

A vitatott tengeri határ térsége számos tengeri csata helyszíne volt 1999-ben, 2002-ben és 2009 novemberében. Ez év márciusában egy dél-koreai fregattot ért torpedótalálat az övezetben, 46 matróz életét vesztette. Egy nemzetközi vizsgálat Phenjant tette felelőssé a történtekért, amit Észak-Korea elutasított.

Idén november 23-án az észak-koreai tüzérség 170 lövedéket lőtt a Dél-Korea nyugati partvidékén fekvő Jonpjong-sziget irányába, az ágyútűzben négy ember meghalt. Dél-Korea azóta több hadgyakorlatot tartott.