Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonnégy tanulóval kezdi majd a tanévet a Szolnoki Honvéd Kollégium

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: archív felvételek |  2022. június 1. 10:21

Idén szeptemberben kezdi meg működését a Szolnoki Honvéd Kollégium, így huszonhárom esztendő után visszatér a honvéd kollégiumi rendszer a városba. A célokról, az elvárásokról és a felvételiről Mádi Lajos alezredessel, az intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Kratochvil_1

Benkő Tibor korábbi honvédelmi miniszter idén januárban döntött arról, hogy – Debrecen és Nyíregyháza után – Szolnokon is honvéd kollégiumot létesít a tárca. Így huszonhárom év után a honvéd kollégiumi rendszer visszatér a Tisza parti városba. A kollégium szeptembertől a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként működik majd, és az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) kap helyet.

Mádi Lajos alez

„A 2022/2023-as tanévben 24 tanuló felvételére van lehetőségünk, de ez a létszám minden évben egy-egy osztállyal bővülni fog. Most hét szolnoki középiskolából és gimnáziumból vannak jelentkezőink, akik már biztosan megkezdhetik a kollégiumban a következő tanévet” – árulta el az alezredes, hozzátéve: az intézménybe a szolnoki középiskolás, kilencedik évfolyamos tanulók jelentkezhetnek, akik vállalják, hogy elsajátítják a honvédelmi alapismeretek tantárgyat.

Akik bekerülnek az intézménybe, katonai napirend szerint fognak élni: a tanulók éjszakai pihenőideje 22 órakor kezdődik és másnap 6.30 óráig tart. Az ébresztőt és a tisztálkodást követően a kollégisták „körletszemlén” vesznek részt, amely során a nevelőtanárok ellenőrzik a hálószobák rendjét. Az utolsó tanítási óra és a délutáni kollégiumi foglalkozások megkezdése között a diákoknak egyéni szabadidejük lesz. A kollégiumi foglalkozások legfontosabb eleme a szilenciumi tanulás, illetve az egyéni és csoportos korrepetálás. A kollégisták heti több órában speciális honvédelmi tematikájú, gyakorlatias jellegű foglalkozásokon is részt vesznek – emelte ki Mádi Lajos alezredes.

Kratochvil_3

A szolnoki honvéd kollégium számos olyan programot kínál majd diákjainak, amelyek a régióban csak itt érhetőek el számukra. Választhatnak például a különböző küzdősportok közül, de lehetőségük lesz a hagyományőrzésre, hadisírgondozásra vagy éppen az ejtőernyőzésre is. „Fiatal koromban nagyon menő volt itt Szolnokon a vitorlázórepülés. Remélem egyszer ezt újra fel tudjuk eleveníteni” – fejtette ki az alezredes, hozzátéve: „a Honvéd Kadét Programnak köszönhetően a kollégisták Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíjat kapnak, amelynek mértéke a 4,5-ös tanulmányi átlageredménytől kezdve jelenleg havi 58 ezer forint.”

Az intézményvezető elmondta: a kollégium legfőbb célja, hogy a katonai pálya felé „terelje” a gyerekeket. De fontos kiemelni, hogy mindez semmilyen kötelezettséggel nem jár, azaz a középiskola elvégzését követően a diákoknak nem kötelező altiszti vagy tiszti pályára menniük, bármelyik civil egyetemre jelentkezhetnek! „A kollégium kiemelt célja, hogy diákjaink a honvédelem iránt elkötelezettek, tisztelettudóak, fegyelmezettek, kitartóak legyenek és tudjanak csapatban dolgozni. De emellett természetesen az is fontos, hogy minél többen válasszák a Magyar Honvédség nagy családját” – húzta alá Mádi Lajos alezredes.

Kratochvil_2