Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is megvédte országos bajnoki címét

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. október 3. 7:07

Kuti Géza nyugállományú százados fiatal kora óta a sportlövészet megszállottja. A katonai szolgálata idején több mint tizenöt egyéni hadseregbajnoki címet szerzett, a fő specialitása a pisztolylövészet volt. A veszprémi lőtér megszűnését követően feladta a sportlövészetet és egy új területre, az íjászatra nyergelt át, sikerrel. Vele beszélgettünk.

Mikor és hol ismerkedtél meg az íjászattal?

Az ezredforduló környékén még volt élet a veszprémi lőtéren, és szinte minden nap lejártam lőni. A tulajdonjogi viták miatt azonban már akkor látható volt, hogy ez a helyzet sokáig nem lesz fenntartható. Az egyik katonatársam, Gabnai Sándor ekkor hívott meg Szentkirályszabadjára, az általa alapított íjász szakosztályba. Szinte az első pillanatban megtetszett ez a sport, mert hiányzott az életemből a lövészet és az ezzel járó versenyzés. Sanyitól kaptam egy íjat, pár darab vesszőt és elkezdtem íjászkodni. Aztán ahogy jobban megismertem, azt gondoltam, hogy érdemes ezzel a sporttal komolyabban foglalkozni, ezért 2004 decemberében komoly befektetéssel, sikerült beszereznem egy verseny íjat. A Bakony Harcihelikopter Ezred megszűnéséig a reptéren működő íjász szakosztályban versenyeztem. Az ezred megszűnését követően a városban lévő Bakony Íjász Egyesületbe léptem át és itt folytattam a felkészüléseket, az egyesület színeiben indultam a különböző versenyeken és bajnokságokon. Az egyesületi tagság ebben a sportágban azért fontos, mert a hivatalos országos versenyeken csak így indulhatunk, illetve az íj otthoni tartásának egyik feltétele. Sima tagként kezdtem, de ma már az elnöke vagyok az egyesületnek. Mintegy huszonöt állandó és több pártoló tagunk van, de szeretettel várjuk azokat, akik érdeklődnek az íjászat iránt. Ez a sport nem olcsó, de nagyon jól nevel az önfegyelemre és kiváló koncentráló képességet alakít ki, emellett pedig a napi feszültségek levezetésére is nagyon jó.

Éves viszonylatban milyen versenyek vannak az íjászatban?

Nagyon sok meghívásos verseny van országos, regionális és megyei szinten egyaránt. Ezekre a pénzügyi lehetőségeink függvényében megyünk el. Számunkra a legfontosabb az országos bajnokság, amit évente rendeznek meg és van 2-3 minősítő verseny is, ahol az első-, másod-, és harmadosztályos versenyzői szinteket lehet teljesíteni. Mi alapvetően ezekre készülünk, mert ezek alapján lehet továbblépni és elérni a nemzetközi minősítést, valamint bejutni a magyar válogatottba.

1595908210
 

Milyen kategóriák és korcsoportok vannak az íjászatban?

Az országos bajnokságon a különböző korosztályoknak, több kategóriában írják ki a versenyeket. Magyarországon alapvetően három kategória van, amit az íjak típusa határoz meg, ezek a következők: a tradicionális, a reflex és a csigásíj. A kategóriákon belül további felosztás lehet az íj formája és felszereltsége alapján. Öt korcsoportban hirdetnek versenyt, a legelső a gyermek , vagyis a 14 év alattiak; aztán következik a kadett, vagyis a 15-17 év közöttiek; majd az az ifjúsági, a  18-20 év közöttiek; a felnőtt, azaz a 21-49 év közöttiek; és a legvégén a veteránok, vagyis az 50 év fölöttiek korcsoportja. Utóbbit – főleg külföldön – mester kategóriának is szokták nevezni. Természetesen a férfiak és a nők külön versenyt vívnak.

Milyen feladatot kell egy terepíjász országos bajnokságon lőni?

Egy ilyen verseny két napból áll. Mindkét napon 24 célt kell leküzdeni, minden célt három lövéssel, ezért egy nap 72 értékelt lövést kell leadni. Az átmérő szerint négy céltábla van: húsz, negyven, hatvan és nyolcvan centis táblákra lövünk, amelyeket öt, körkörös részre osztanak, a legkisebb kör öt pontot ér. Az utóbbi évben, a nemzetközi szabályokhoz igazodva, a belső sárga kört felosztották és a legbelső kör már hat pontot ér. A húsz centiméteres lőlapokat 5-15 méter, a 40 centiméteres lőlapokat 10-25 méter, a 60 centiméteres lőlapokat 15-40 méter, a 80 centiméteres lőlapokat 30-50 méter távolságba helyezik ki. Nagyon fontos, hogy a távolságot jól érezze a lövő, mert csak akkor tud a célokon jó találatokat elérni.

1595908211
 

Milyen eredményeket értél már el ebben a sportágban?

A tradicionális kategóriában 2003-ban lettem először országos bajnok. 2004-ben feljebb léptem egy kategóriát és a „vadászreflex"-ben lettem OB győztes és 2005 óta a „reflexíj" kategóriában  négyszer szereztem meg az országos bajnoki címet és ebben az országos csúcsokat is én tartom.

Milyen nemzetközi eredményeid vannak?

Az első nemzetközi versenyem, egy Európa bajnokság volt 2005-ben, Szlovéniában, ahol a tizenötödik helyet sikerült megszereznem. Ez elegendő volt ahhoz, hogy részvételi lehetőséget – úgynevezett kvótát – kapjak a következő évi világbajnokságra. 2006-ban világbajnokságot a svédországi Göteborgban rendezték meg, itt a tizenharmadik helyezést értem el. A 2007-es Európa bajnokság sajnos kimaradt, a 2008-as VB-n, Walesben, a tizenegyedik helyezésemmel pedig újra kvótát szereztem a következő évi világjátékokra. Ezt Tajvanon rendezték meg és a hatodik helyen végeztem. Az idei világbajnokság után rám talált egy egy új szponzor, akik profi íjat és felszerelést adtak. Ellenfeleim az elmúlt években ilyen íjakkal előztek meg.

Melyek azok az országok, amelyekben ez a sport nagy hagyományokkal rendelkezik?

A terepíjászat Olaszországban és Svédországban nagyon népszerű, tradicionális sport, ezért magas szinten is űzik. Szinte minden világversenyen uralják a mezőnyt és ott vannak a versenyzőik a dobogón, ezért egy Európa bajnokság mindig felér a világbajnokság színvonalával.

A családotokban vannak hagyományai ennek a sportnak. Ki az, aki követhet téged?

A nagyobbik fiam nagyon szép eredményeket ért már el eddig is. Az idei országos bajnokságon már másodszor védte meg az első helyét és a korcsoportjában is ő tartja az országos csúcsokat. A kisebbik fiam és a lányom a kategóriájában még csak helyi versenyeken nyerik az első helyeket, néha előfordul, hogy „csak" második, vagy harmadik helyet szerzik meg, de ez nem baj, mert ez is kell a tapasztalatszerzéshez. A feleségem megmaradt sportlövőnek és a veszprémi lőtér megszűnésével átigazolt Komáromba, ami egy kicsit megnehezíti a versenyekre való felkészülését.

Kik segítik a felkészüléseiteket?

Sajnos nagyon kevés segítséget kapunk a felkészülésekhez, egyenlőre még azt sem tudjuk, hogy az elkövetkezendő időszakban hol tartjuk majd az edzéseinket. Jelenleg két ígéretünk van az edzéslehetőségre, az egyik Kossuth iskola igazgatójától, de erre még konkrét megállapodás nem született. A szabadtér sajnos csak a jó idős felkészülést teszi lehetővé, ezért a hidegebb időkben fel kell függeszteni a szervezett edzéseket. Jó lenne, ha lehetőséget kapnánk az egész éves, folyamatos működésre mert biztos, hogy ez az eredményeinken is sokat lendítene.