Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Drogprevenciós továbbképzés

Szöveg: Dr. Schubert Katalin százados |  2010. október 3. 7:28

Mályiban szervezett továbbképzést az MH Dr. Radó György Egészségügyi Központ Preventív Igazgatósága. A hét előadó nyolc előadását gyakorlat, majd záró teszt követte. Mindenki egyetértett abban, hogy a honvédség állományára tervezett drogstratégia célorientált, a katonákkal való együttműködés, a motivációjuk megnyerése a kulcskérdése a sikernek.

Minden alakulatnál a drogmegelőzési program mentálhigiénés szemléleten kell, hogy alapuljon. Nemcsak a kábítószerekről, a rizikófaktorokról és a figyelemfelkeltő jelekről kell információt kapni, hanem hangsúlyt kell fektetni a döntéshozásra, a stresszkezelésre, a kommunikációra, valamint az önbecsülés és az énkép növelésére.

A Drogprevenciós Bizottság feladatairól szólt előadásában dr. Pataki Szabolcs őrnagy, a HM Jogi Főosztály Igazgatási és Ügyfélszolgálati Osztályának munkatársa. Dr. Sótér Andrea előadásában a keresletcsökkenés (prevenció) és a kínálatcsökkenés (szűrővizsgálatok) összefüggéseire hívta fel a figyelmet. A szűrővizsgálat gyakorlati tapasztalatairól többen szóltak: dr. Csoma Attila orvos alezredes Szentendréről, dr. Orosz Csaba orvos őrnagy Veszprémből, dr. Mátyus Mária orvos alezredes és dr. Gachályi András nyugállományú ezredes Budapestről.

Az elmúlt évek szűrései alapján Csoma doktor így összegezte tapasztalatait: „életkoruk szerint a 20-as éveik elején járó kiszűrtek az ország egész területéről érkeztek. Családi, szociális háttér alapján szociálisan hátrányos helyzetűek, rossz anyagi körülmények, munkanélküliség, rokkantnyugdíjas szülők jellemzik őket."

Dr. Orosz Csaba őrnagy a kábítószer és az alkohol összefüggéséről beszélt. A téma jogi szabályozásának céljául a megelőzést és a büntetést nevezte meg. Alakulatuknál általános megelőzés céljából, gyanú alapján, foglalkozás-egészségügyi vizsgálat keretében, valamint szolgálatra képes állapot ellenőrzése céljából hajtják végre a „drogszűréseket".

A drogprevenciós bizottságok számára a gyanújel alapján történő szűrés igen komoly kihívást jelent Orosz doktor előadása szerint. Fontosnak tartotta kiemelni a pozitív laboratóriumi eredmények következményeit: büntető feljelentés az illetékes nyomozóhatóság felé; eltiltás a fegyveres szolgálattól; beosztásból felfüggesztés; méltatlansági eljárás.

Dr. Mátyus Mária alezredes előadásában krónikus alkoholfogyasztásnak azt nevezte, ha a hetente elfogyasztott alkoholmennyiség meghaladja férfinél a 280 grammot, nőnél a 190 grammot. Az egy-egy alkalommal elfogyasztott alkohol mennyisége meghaladja férfinél a 80 grammot, nőnél a 60 grammot.

Közép-Európában egyedülálló az a 2004-ben akkreditált laboratórium, ahol a Magyar Honvédség teljes személyi állományának kábítószer-szűrővizsgálatai folynak – tudtuk meg Dr. Gachályi András intézetvezető főorvos előadásából. Megelőzés, szolgálat-képesség és igazságügyi-nyomozati céllal történő vizsgálatok minél teljesebb ismeret a drogprevenciós munkát pontosítja, kiegészíti. E laboratóriumban folyó szűrővizsgálatok célját a főorvos az alábbiakban foglalta össze: „a tényleges fogyasztók kiszűrése; a fogyasztás csökkentése, megszüntetése; a drogmegelőzési technikák hatékonyságának nyomon követése; objektív alap létrehozása az új cselekvési programok kialakításához. A szűrővizsgálati rendszer működtetése hozzájárult a drogfogyasztás mértékének folyamatos, jelentős mértékű csökkenéséhez."

A sikeres vizsgafeladat teljesítése után a tanfolyam szervezői és résztvevői igazolva látták Berzsenyi Dániel sorait: „Nem a világi jókat megtagadni, de józan ésszel vele élni tudni, a bölcsességnek titka és jele."