Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén két német-magyar katonatemetőben lesz közös hadisírgondozás

Szöveg: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: HM HIM |  2023. február 23. 12:34

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) német hadisírgondozó partnerszervezete, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, VDK) delegációja látogatott Budapestre február 20-án.

Német-magyar hadisír (5)

Dirk Backen, a VDK főtitkára és dr. Töll László ezredes, a HM HIM parancsnoka eredményes tárgyalást folytatott a további szakmai együttműködéséről. A két szervezet vezetői megerősítették, hogy a több évtizedes, példaértékű német-magyar hadisírgondozó kapcsolat a jövőben is kiemelt jelentőséggel bír.

A felek a VDK magyarországi tevékenysége keretében idén a böhönyei és a budaörsi német-magyar katonatemetőkben szerveznek közös temetőgondozást a Bundeswehr és a Magyar Honvédség állományának részvételével. A már szintén több évtizedes múltra visszatekintő nemzetközi hadisírgondozó ifjúsági tábort is szervez a VDK augusztus 11-23. között Budaörsön, melynek szakmai programjában a HM HIM is részt vállal.

Német-magyar hadisír (1)_uj

A két ország között 1993-ban megkötött hadisírgondozó kormánymegállapodás 30. évfordulója alkalmából október 11-én a budaörsi német-magyar katonatemetőben közös megemlékezésre kerül sor.

A hadisírgondozó partnerek nemcsak hazánkban, hanem harmadik országok területén is eredményesen összehangolt tevékenységet végeznek, főként az egykori Szovjetunió területén létesített hadifogolytáborok kutatásának és megjelölésének vonatkozásában.

A látogatás alkalmából a delegáció tagjai koszorút helyeztek el a budaörsi német-magyar katonatemetőben nyugvó háborús áldozatok emlékére, illetve szakmai vezetésen vettek részt a Fiumei úti sírkert magyar hősi parcellájában, az 52-es parcellában.

Címkékhadisír