Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Időhúzás – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. július 18. 12:19

Sokan emlékeznek rá, mások csak archív felvételeken látták: szovjet harckocsik, gyalogsági harcjárművek, lövegek a vagonokon, katonazenekar a peronon, könnyek között búcsúzó, integető katonák. Végül Viktor Jegorovics Silov altábornagy a záhonyi határon, amint utolsó szovjet katonaként elköszön Annus Antal altábornagytól, vezérkarifőnök-helyettestől. Negyvenhét év „vendégeskedés” után, harminc évvel ezelőtt a szovjet csapatok végleg elhagyták hazánkat.

MH_2021_07_borító

Azt azonban csak kevesen tudják, hogy milyen erőfeszítések, diplomáciai tárgyalások zajlottak a háttérben. Mint ahogy arról is kevesen értesültek, hogy „vendégeink” törekvéseinek köszönhetően anno az atomháború árnyéka vetült Magyarországra. Erről beszélgettünk Borsits László nyugállományú vezérezredessel, a rendszerváltozás vezérkari főnökével a szovjet csapatkivonás befejezésének harmincadik évfordulóján.

Mik az első gondolatai a szovjet csapatok magyarországi jelenlétével kapcsolatban?

Hazánk területén a szovjet csapatok 47 évig tartózkodtak. 1944. szeptember 23-án léptek magyar földre a második világháború során és 1991. június 19-ig voltak itt. Ezen időszak alatt több lehetőség is adódott arra, hogy kivonják őket innen; ezek sorába tartozott az 1947-es párizsi békeszerződés aláírása. Jóllehet a dokumentum 22. cikkelye nyújtott némi kibúvót. Eszerint: „…jelen Szerződés életbelépését követően minden szövetséges fegyveres erőt 90 napon belül Magyarországból vissza kell vonni, mindazonáltal a Szovjetuniónak fennmarad a joga magyar területen oly fegyveres erők tartására, amelyre szüksége lehet ahhoz, hogy a Szovjet Hadseregnek az ausztriai szovjet megszállási övezettel való közlekedési vonalait fenntartsa…”. Ám 1955-ben Ausztriával megkötötték a békeszerződést, tehát a 22. cikkely érvényét veszítette. A kivonulásra ennek ellenére nem került sor, mint ahogy 1956. november elsején sem, amikor kiléptünk a Varsói Szerződésből. Ehelyett akkor újabb szovjet hadosztályok érkeztek, amelyek gyakorlatilag háborút viseltek ellenünk.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 16-án megjelent számában!