Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ifjú nemzedék, meglátandjátok az elnyomott haza és szabadság újra feltámadását”

Szöveg: Varga Erika százados | Fotó: a szerző felvételei |  2024. március 15. 14:27

Lezárult az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére szervezett Országos Hadisírkarbantartási Program a Fiumei úti Sírkertben, március 14-én.

Sírkerti megemlékezés VE (3)

„Egyszerre ünnep ez nekünk, s egyszerre megemlékezés is! Ünnepeljük a forradalom kitörését, amely népünk szabadságáról és az osztrák járom összetöréséről szólt, ugyanakkor megemlékezünk mindazokról, akik részt vettek ebben a harcban, akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért!” - mondta Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokság (MH TVEP) parancsnokhelyettese. Beszédében kitért az Országos Hadisír Karbantartási Program jelentőségére, mely szerint a hősi emlékhelyek ápolásának nemes ügye nem csak a nemzet és a fegyveres erők kapcsolatának erősítése szempontjából kiemelt fontosságú. „Nem pusztán eszmékre van szükségünk a megmaradáshoz, hanem magasztos tartalommal bíró helyszínekre is, ahol emelkedett lélekkel tiszteleghetünk azon hőseink sírjai felett, akik életüket adták szeretett hazánkért” - tette hozzá.

Mészáros László alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Püspökségének képviseletében mondott ökumenikus imát, majd a jelenlévők koszorúkat helyeztek el Görgei Artúr altábornagy sírhelyénél.

Sírkerti megemlékezés VE (7)

A megemlékezés után a résztvevők átvonultak Kossuth Lajos mauzóleumához. „Érzem, hogy pályám végéhez közelgetek s rám a Rákóczy és Thököly sorsa vár! De ti még ifjú nemzedék, meglátandjátok az elnyomott haza és szabadság újra feltámadását..” olvasta fel Kossuth Lajos 1850. február 16-án elmondott szavait Triznya Arnold hadnagy, az MH TVEP tisztje. A rövid múltidézés után, a résztvevők az emlékezés virágait helyzeték el Magyarország legnagyobb síremlékénél.

A rendezvényen az MH TVEP vezető állománya mellett részt vett többek között Albertné Görgey Zsuzsanna zászlóanya is. A megemlékezésen közreműködtek az MH vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred díszőrei és koszorúvivői, illetve az MH 5. Területvédelmi Ezred 52. Területvédelmi Zászlóalj hagyományőrző díszőrei.