Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ifjúság, honvédelem, csapatszellem

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 4. 14:42

A második pápai honvédelmi ifjúsági versenyt rendezte meg a Honvéd Ezüst Nyíl SE és az MH Pápa Bázisrepülőtér szeptember 28-án. A sporteseményre Pápa város 7. és 8. osztályos általános iskolai tanulói, valamint III. és IV. évfolyamos középiskolás diákjai nevezhettek 4 fős csapatokkal, egy csapatvezetővel kiegészülve.

A rendezvény legfőbb célja a katonai szervezetünk társadalmi kapcsolatainak szorosabbá fűzése, a Magyar Honvédség népszerűsítése és a fiatalok katonai pályára irányítása, az érdeklődés felkeltése az egészséges, sportos életmód iránt! A megmérettetés szellemi tusával indult a bázis tornatermében. A csapatok először elméleti kérdésekre válaszolva adtak számot a tudásukról: a magyar és nemzetközi sportélet múltjának és jelenjének ismeretéről, történelemben való jártasságukról. Emellett helyi, illetve katonai vonatkozású kérdésekre is válaszoltak.

A feleletválasztós tesztlap kitöltése után a versenyzők birtokba vették a sportpályát és annak környezetét. Csodaszép őszi időjárási viszonyok közepette megkezdődött a gyakorlati erőpróba. Valamennyi – katonai készség, illetve képesség szintű – fizikai feladat a résztvevő fiúk és lányok életkori sajátosságainak figyelembe vételével került kiválasztásra. Az egyes helyszíneket felváltva, a katonák felügyelete mellett keresték fel a csapatok és gyűjtötték be a megérdemelt pontszámokat. Volt itt lövészet, gránáthajítás, kúszás, mászás és futás az akadálypályán, imitált elsősegélynyújtás és sebesült hordozás.

Egy ízletes ebéd elfogyasztása után az ünnepélyes eredményhirdetés következett. Ezen az esemény fővédnöke is megjelent, Domonkos Miklós ezredes, bázisparancsnok személyes jelenlétével tisztelte meg a résztvevőket. A díjazottak tőle vehették át az érmeket, illetve a serleget. Domonkos Miklós megköszönte a gyerekek részvételét és felkészítő tanáraik lelkiismeretes munkáját. A parancsnok őszintén reméli, hogy minden esztendőben lehetőség nyílik majd egy újabb sikeres és izgalmas megmérettetésre.

1595908222
1595908222
 

Szöveg: Pelsőci Miklós főhadnagy