Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbeszélés a hadisírgondozásról

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 4. 15:32

A minisztérium rendkívül fontosnak, nemzeti ügynek tartja a hadisírgondozást – hangzott el Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszternek és Enrico Gherghettónak, az olasz Gorizia megye elnökének hétfői találkozóján. Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter október 4-én dolgozószobájában fogadta Enrico Gherghettót, az olasz Gorizia megye elnökét.

A megbeszélésen részt vett dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára és L. Simon László országgyűlési képviselő, a parlament Kulturális- és Sajtóbizottságának elnöke is. A találkozón Hende Csaba kifejtette, hogy a minisztérium rendkívül fontosnak, nemzeti ügynek tartja a hadisírgondozást, ezen belül is nagy jelentőséget tulajdonít az I. világháború alpesi frontjának, hiszen ott a páratlan vitézséggel küzdő magyar ezredek óriási vesztségeket szenvedtek.

A miniszter elmondta, hogy e kiemelt feladat hatékony ellátása érdekében október elsejével egy új hivatalt állított fel Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal néven. Ghergetto elnök tájékoztatta a minisztert a Carso 2010 programról, amelynek célja az Olaszország területén lévő hadisírok és kegyeleti helyek méltó állapotba hozása, valamint azok látogathatóvá tétele. A magyar fél érdeklődését a program iránt, a honvédelmi miniszter egy szakmai alapokon nyugvó együttműködési megállapodással szándékozik kifejezni.

 

Fényképezte: Krasznai-Nehrebeczky Mária és Z. T.