Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Igyekszem népszerűsíteni a girja kettlebell-t a honvédségen belül”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Bartyik Zoltán őrnagy archívuma |  2022. december 16. 12:10

Az ötödik helyen végzett Bartyik Zoltán őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonája a novemberben megrendezett IKMF kettlebell világbajnokságon Belgiumban. A versenyről és a sport iránti szeretetéről telefonon beszélgettünk.

20221213_bartyik_kettlebell_01

Az őrnagy 2013-ban a laktanyában ismerkedett meg a kettlebell sportággal. „Kipróbáltam, megtetszett és most már közel tíz éve tart a sport iránti szeretetem” – mondta. A kettlebell-t a súlyemeléshez szokták hasonlítani, azonban ennek is több fajtája van. Amit Zoltán űz és oktat, az a „girja kettlebell”. „A girja egy régi orosz súlymérték. Régen, amikor a terményeket mérték a piacokon, a mérleg egyik oldalára rakták az árut, a másik oldalra pedig a különböző10-12-16-20… kilogrammú súlymértékeket. Amikor az ott dolgozó embereknek nem volt mit mérni, akkor elkezdtek egymással versenyezni, hogy ki tud több súlyt felemelni. Majd ez a „mutatvány” bekerült a cirkuszba, ahol a „csíkos ruhás” erős emberek különböző nagyságú gömbsúlyokat nyomtak ki. Ebből a cirkuszi erőemelő sportágból alakult ki később a girja kettlebell” – ismertette a sportág kialakulását az őrnagy. Mint megtudtuk többféle módon lehet űzni e sportot: van guggolás, nyomás, lengetés, lökés, szakítás és ezek variációja. A jó részt acélból készült girja kettlebellek kettőtől ötven kilogrammig is terjednek.

November 18-20. között rendezték meg az IKMF (International Kettlebell Marathon Federation, Nemzetközi Kettlebell Szövetség) világbajnokságot a belgiumi Leuze-ban. A hódmezővásárhelyi katona az öt különböző gyakorlatból álló pentathlon open/veterán kategóriában indult, ahol ötödik helyen zárta a versenyt. „Ebben a számban kötöttek a gyakorlatok. Az első gyakorlat a clean (felrántás), a második a clean & press (felrántás és nyomás kombinációja), a harmadik a jerk (lökés), a negyedik a half snatch (félszakítás) és az utolsó gyakorlat a push press (előlökéses nyomás) volt. Az előre eltervezett súlyokon változtatnom kellett, mert verseny előtt sajnos elkaptam egy felsőlégúti betegséget, így a tüdőm nem igazán bírta a terhelést. Végül úgy döntöttem, hogy 40-28-24-20-20 kilogrammú golyókkal végzem el a gyakorlatokat” – mesélt a világbajnokságról.

20221213_bartyik_kettlebell_02

Elmondta: a Magyar Honvédség nagyon támogatja a sportolókat, van lehetőség edzeni a laktanyában is. Amikor Zoltán éppen otthon van, akkor a feleségével közösen üzemeltett teremben edz és tart csoportos órákat. „Igyekszem népszerűsíteni ezt a sportot a honvédségen belül is, mert más országok hadseregeiben már egyre elterjedtebb ez a sportág, de már nálunk is kezd előtérbe kerülni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy szinte mindegyik laktanya konditermében megtalálható a kettlebell” – hangsúlyozta. Hozzátette: a súlyok jól mobilizálhatóak.

Negyedik missziójából, a KFOR-ból szeptemberben tért haza Zoltán, ahol szintén voltak kettlebellek is. „Kell egy kétszer két méteres helyiség, illetve egy vagy két golyó, és máris kezdődhet az edzés. Ezzel a sokrétű sporteszközzel nem csak fogyni és formálódni lehet, de az állóképességet is javítja.” Most a pihenés időszaka következik. Jövőre is lesz több országos bajnokság, de a fő verseny a júniusi, székesfehérvári világbajnokság lesz.

És hogy csalódott-e az ötödik helyezés miatt? „Az ötödik hely miatt nem vagyok csalódott. Azért viszont igen, hogy a versenyen indulók között voltak számomra példaként tekintett ellenfelek, akikkel ugyan megküzdöttem, de a betegségem miatt nem tudtam mindent kiadni magamból. Sajnáltam, hogy nem voltam képes nekik megmutatni, milyen erő is lakozik valójában bennem.”

Címkéksportverseny
Kapcsolódó cikkek