Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ilyennek látják a katonákat

Szöveg: pápai Helyõrségi Klub |  2010. június 4. 9:49

„Ilyennek látom a katonákat!” címmel a pápai Honvéd Bajtársi Klub a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. pápai intézményével rajzpályázatot hirdetett, melyre közel ötven pályamunka érkezett. A kiírók a pályázókat arra kérték, rajzaikkal mutassák be, hogy hogyan látják a katonákat.

A versenyre három kategóriában nevezhettek szabadon választott rajz- és festéstechnikával a pápai óvodások, alsó- és felső tagozatos iskolások.

A beérkezett alkotásokból rendezett tárlat megnyitására és a díjkiosztóra 2010. június 3-án, csütörtökön került sor a pápai HEMO előcsarnokában.

Megnyitó gondolatai között a rajzverseny ötletadója, Kerecsényi Zoltán, a pápai Helyőrségi Klub programszervezője, a Bajtársi Klub titkára rávilágított, hogy az elmúlt esztendőkben megváltozott a katonai életforma, új típusú kihívások kerültek előtérbe, de mindezek mögött ott van az ember, ott van a katona, aki a fizikai, a szellemi és lelki erőnléte mellett a legjobb tudása szerint igyekszik ellátni a rábízott feladatokat, megfelelni a kihívásoknak. Ma a honvédség több száz katonája teljesít szolgálatot egyidejűleg a Hazától távol a világ számos pontján, hogy különböző beosztásokban hozzájáruljon a megsebzett béke helyreállításához.
Mindezek tudtában a honvédelmi nevelést, a honvédelmi ismeretterjesztést mindig is szem előtt tartó városi Honvéd Bajtársi Klub elengedhetetlennek érezte, hogy „megemlékezzék" a honvédekről, hogy rajzpályázatot hirdetve rájuk irányítsa a figyelmet Pápán elsősorban az ifjabbak nemzedéke körében.

 

A kiírók szándékait, mely szerint a gyermekek rajzaikkal mutassák be, hogy hogyan látják a katonákat, minden résztvevő szépen teljesítette; a hazafiasságra, a honvédelemre, a honvédhivatásra minden pályamunka ráirányítja a figyelmet – emelte ki Molnár Lajos pápai festőművész, a verseny zsűrijének vezetője, aki azt is kifejtette, hogy az alkotások üzeneteket közvetítenek, erőt és bátorságot is adhatnak, lelkesíthetnek, s az egyik legnemesebb katonai erény, a bajtársiasság előtt is hódoltatnak.

A díjkiosztón a megjelent pályázók szüleik, nagyszüleik, nevelőik körében vehették át Major Anna nyá. főtörzsőrmester asszonytól, a pápai Honvéd Bajtársi Klub elnökétől az értékes jutalmakat, melyek nagy részét a pápai és a győri alakulat, a kiírók, a pápai Könyvsziget és magánszemélyek ajánlották fel.
A kiállított pályamunkák egy hétig tekinthetők meg a pápai Huszár lakótelep központjában található helyőrségi kultúrotthonban.

 

A rajzverseny díjazottai:

1. Kategória – felső-tagozatos iskolás 

1. Németh Tamás Gyurátz Ferenc Ev. Ált. Iskola

2. Ihász Martin Szt. István R.K. Ált. Isk.

3. Hardi Dávid Szt. István R.K. Ált. Isk.

Dicséret: Horváth Anita Szt. István R.K. Ált. Isk.

2. Kategória – alsó-tagozatos iskolás

1. Világhy Dominik Munkácsy M. Ált. Isk.

2. Róka Viktória Szt. István R.K. Ált. Isk.

3. Farkas Benjamin Gyurátz Ferenc Ev. Ált. iskola

Dicséret: Gotthárd Rebeka Gyurátz Ferenc Ev. Ált. Iskola

3. Kategória – óvodás

1. Molnár Pálma Tapolcafői Óvoda

2. Karácsony Gábor Huszár ltp.-i Óvoda

3. Polgár Adrienn Nátuskerti Óvoda

Dicséret: Bali Réka Tapolcafői Óvoda, Sike Bálint Huszár ltp.-i Óvoda