Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váratlan támadások elhárítását gyakorolták

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2010. június 4. 9:28

Speciális lőkiképzést tartott Kocsis István nyugállományú rendőr őrnagy és Horváth Andor rendőr főhadnagy az 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképzőbázisán az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonáinak. Emellett különböző taktikai eljárásokat sajátítottak el és gyakoroltak be.

A cél az volt, hogy az állományt felkészítsék a rendszeresített lőfegyverekkel történő biztosítási feladatok végrehajtására, mely során megtanulták azt, hogyan kell a váratlan támadásokat fegyverrel elhárítani. Emellett különböző taktikai eljárásokat sajátítottak el és gyakoroltak be.

Kocsis István őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egykori kiképzője először május elején találkozott a debreceni felderítőkkel egy budapesti rendezvényen, ahol a „35 év a honvédelemben, 35 év a harcművészetben" elnevezésű szemináriumon vett részt. A harcművészeti eseményen

1595902824
Bacsa Emőke főtörzsőrmester közelharcos csapatával képviselte a dandárt. Itt többek között a helyszínen lehetőségük nyílt a szakmai tapasztalatcserére, majd ezután megbeszélték, hogy – amennyiben lehetőség van rá – Kocsis őrnagy egy kiképzés keretében a rendőrségnél szerzett tapasztalatokat megosztja a katonákkal. Az előzetes terveket egy hónappal ezelőtt Szabó Péter őrnagy a felderítő zászlóalj kiképzésért felelős parancsnokhelyettese váltotta aprópénzre a kiképzővel. Ezen a megbeszélésen szó volt többek között a katonai közelharcról, a speciális missziós feladatok végrehajtásáról, a békefenntartói feladatok ellátása közben előforduló veszélyhelyzetek elhárításáról és számos extrém kiképzési foglalkozásról.

Az első közös gyakorlásra június első napjaiban került sor. Három nap alatt alaplőgyakorlatokat hajtottak végre kizárólag maroklőfegyverrel, majd a tárcserével végrehajtott feladatok következtek, lőgyakorlatok végrehajtása társbiztosítással és fedezék használata. Döbbenetes volt a kiképzők alapossága, ugyanis csak a fegyver elővételét és tűzkésszé tételét közel egy napon keresztül gyakoroltatták a számos missziós területen már megfordult felderítőkkel.
Kocsis őrnagy elmondta, hogy az állomány magasan képzett ugyan, de mindenkinek szüksége van néha egy kis ismétlésre és gyakorlásra. Hozzátette, hogy örül annak, hogy jól sikerült a közös gyakorlás, és különösen példaértékű az a fegyelmezettség és érdeklődés, amivel a katonák a feladatokat végrehajtották.

„Bízom benne, hogy a jövőben találkozhatom még a felderítőkkel, és az előzetesen megtervezett, katonai közelharc gyakorlására is sor kerül majd. Úgy látom, hogy az új ismeretek megszerzését igényli az állomány, a szakmai fejlődéshez szükségesek ezek a felkészítések." – mondta.
Összességében elmondható, hogy a résztvevő állomány felkészült arra, hogy a pisztollyal elvégezhető feladatokat maradéktalanul végre tudja hajtani. Ezeket a szakmai ismereteket a katonák hasznosíthatják missziós feladatvállaláskor és hazai gyakorlaton egyaránt.

1595902824
 

Ez a három nap csak az első lépcsője egy mindenki számára gyümölcsöző kapcsolatnak, ugyanis a hétvégén Lengyelországban egy konferenciát és szemináriumot tart a Nemzetközi Fegyveres Testületek Szövetsége, ahol Kocsis István őrnagy, mint kiképző vesz részt. A kialakult barátságra való tekintettel azt kérte, hogy a katonai közelharc speciális ismeretei miatt Bacsa főtörzsőrmester magánemberként kísérje el, és vegyen részt a komoly megmérettetésen.
A közös munka tehát még nem ért véget. További komoly, embert és katonát próbáló feladatok, felkészítések elé fogják állítani a debreceni felderítőket a csavaros észjárású kiképzők.

Fotó: 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj