Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Incidensek a virtuális térben

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2011. november 27. 14:28

„Black Horse 2011/1.” névvel számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlás zajlott Várpalotán, az MH Bakony Harckiképző Központban. Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport 12. váltásának misszióra felkészülő törzse négy napon keresztül több tucatnyi, bejátszott incidensre reagált.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tizenkettedik váltásának közel 200 fős felkészülő állománya – amelybe a nemzetközi megállapodás szerint montenegrói, horvát és albán katonák is kerültek – szeptember közepén kezdte meg három hónapos felkészítését Somogyi János alezredes, kontingensparancsnok vezetésével.

A folyamat három fázisból áll: egyéni felkészítés, szakkiképzés és kötelékkiképzés, amelynek része a törzs gyakoroltatása is. Ebben nyújtott segítséget a PRT-10 vezető- és törzsállománya.

A gyakorlat igazgatója, Budai Attila alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár megbízott törzsfőnökhelyettese a következőképpen értékelte a látottakat: „Ez a szimulációs gyakorlat a törzs felkészülésének fő állomása, amely során virtuális térben, alájátszók alkalmazásával gyakorolhatják az alegységek műveleti vezetését, ezzel párhuzamosan, a bejátszott közlésekkel pedig a döntés-előkészítés folyamatát. A négy nap alatt hetvennégy incidenst közöltünk, amelyek mindegyike az elmúlt három év során Afganisztánban előfordult valós eseményeken alapult. A PRT műveleti területen tevékenykedik, ahol a nap minden percében bekövetkezhet olyan esemény, amelyre a törzsnek azonnal kell reagálnia és helyesen döntenie − mivel a késlekedés akár emberéletekbe is kerülhet."

Budai alezredes hozzátette: „A gyakorlat négy napja során mind a mentorok, mind pedig a gyakorlatvezetőség számára egyértelművé vált, hogy a PRT-12 törzse jól motivált, a felkészülés során megszerzett tapasztalatokat jól hasznosítja. Az állomány több katonája szolgált már Afganisztánban, így van tapasztalata, ismerete a kinti tevékenységről, az ország kultúrájáról. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a biztonsági helyzet napról napra változik. A környezet nem ugyanaz, mint korábban volt. Minden misszió egy új kihívás, sikeres azonban csak akkor lehet, ha az állomány jól felkészült és mindenki a tudása legjavát nyújtja."