Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzcsoport-lőgyakorlat elképzelt helyzetben

Szöveg: kormany.hu |  2011. november 27. 12:22

Készségszint-fenntartó lőgyakorlatot hajtott végre az MH ISAF CSS Logisztikai Iskola magyar mentorcsoportja a napokban a kabuli lőtéren.

„Teljesen megváltozott Kabul közlekedése. A Loya Jirga miatt – ami tradicionális afgán törzsi gyűlés, s amelynek a fő napirendi pontja a NATO és az amerikai csapatkivonások utáni helyzet, illetve a tálibokkal történő béketárgyalás – a főváros nyugati részében a forgalmat korlátozták. Az így kialakuló közlekedési káoszból csak nehezen tudott kiszabadulni két, katonákat szállító terepjáró, hogy elindulhasson úti célja felé.

1595928014
Aztán hirtelen egy negyvenlábas raktárkonténert szállító jármű a menetiránnyal szemben kanyarodott fel az útra, vészmanőverekre késztetve az első terepjárót. A parancsnoknak már csak annyi ideje maradt, hogy figyelmeztesse a mögötte haladót: „fegyveres három óra irányában!", és bekövetkezett a robbanás. A lázadók tűz alá vették a felrobbantott járművet. A megsérült terepjáró – ami még tehetetlenül csúszott az úton – pár méter után megállt. A benne utazó négy katona élve úszta meg a robbantást…"

A fenti történet szerencsére nem a valóságban, hanem az MH ISAF CSS Logisztikai Iskola magyar mentorcsoport (MH LMCS) tűzcsoport-lőgyakorlatán játszódott le. Ezzel a „helyzetbe állítással" kezdődött maga a gyakorlat.

A Král Attila ezredes által vezetett mentorkontingens immár sokadik készségszint-fenntartó lőgyakorlatát tartotta a közelmúltban, a kabuli lőtéren. Az alap-, a békeműveleti és a tűzpár-lőgyakorlatok magas szintű végrehajtása után teljesen életszerű, a valós körülményeket imitáló lövészetet tervezett be a parancsnok.

„Nincs két egyforma helyzet, de törekedni kell a valóságot megközelítő körülményekre, hogy ha egyszer mégis cselekedni kell, akkor mindenki tegye a dolgát" – hangsúlyozta Varga Tamás százados, az MH LMCS parancsnok kijelölt műveleti helyettese. A lőgyakorlatok tervezésében, végrehajtásában segített továbbá Banka Zoltán százados és Aradi Miklós főhadnagy. A négy tiszt – többek között missziós – tapasztalata jól kiegészítette a kevesebb ismerettel rendelkező mentorok tudását.

A tűzfeladatot az elsődleges fegyvernek számító AMSZ gépkarabéllyal, illetve a gyalogosfegyverként tűztámogatásra biztosított PKM géppuskával és a másodlagos fegyvernek számító G17 pisztollyal hajtották végre füstjelző használatával, egymás biztosítása mellett „többszörös tüzelőállás-váltással történő elszakadással".

Szöveg és fotó: MH LMCS