Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

India a világ legnagyobb fegyverimportőre

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. április 15. 18:44

A napokban hozták nyilvánosságra a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) legfrissebb felmérésének eredményeit, mely a 2006-2010 közötti időszakot alapul véve elemezte a különböző országok fegyvervásárlási eredményeit. Ez alapján első helyre került India, maga mögé utasítva szomszédját, Kínát.

A statisztikai adatok szerint Ázsia és Óceánia összességében továbbra is a legnagyobb fegyverimportőr: az elmúlt öt évben a vásárlások 43 százaléka koncentrálódik ebben a térségben. Országokra lebontva a 2006-2010-es intervallumban India importálta a legtöbb fegyvert, 21 százalékkal többet, mint a 2001-2005-ös időszakban. Szakértők szerint India növekvő fegyvervásárlási tendenciája annak is köszönhető, hogy egyre nagyobb a rivalizálás Kínával és Pakisztánnal.
A képzeletbeli dobogó második helyét foglalja el Kína, annak ellenére, hogy 2006-2010 között körülbelül feleannyi fegyvert vásárolt, mint 2001-2005 között. Pakisztán ezzel szemben ugrásszerű növekedést könyvelhetett el, hiszen az elmúlt 5 évben 128 százalékkal több fegyvert importált, többek között vadászgépeket, levegő-levegő rakétákat, valamint irányított bombákat.

India legnagyobb fegyverbeszállítója továbbra is Oroszország (82 százalék): 2010-ben például kétfajta harci repülőgépből (35 darab Szu-30MKI és 10 darab MiG-29SzMT) is szállított Oroszország. A két ország a jelek szerint a jövőben is számít egymásra: a fegyvervásárlások mellett közösen fejlesztenek szállító-, illetve ötödik generációs harci repülőgépet. A SIPRI felmérése arra is rámutatott, hogy a jelentős fegyverimportálással, melynek gyakran részét képezi a technológiai transzfer is, a hazai védelmi ipar is folyamatosan fejlődik.