Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Soha, soha, soha többet…!”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. április 15. 19:44

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából megemlékezést tartottak április 15-én Győrött, a Zsinagógánál. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, majd elhelyezte az emlékezés kövét a Holokauszt áldozatainak emlékművénél.

1595917229
Az eseményen dr. Somogyi Tivadar, a Duna-parti város alpolgármestere mondott köszöntőt, amelyben hangsúlyozta: a jövő a múltban gyökeredzik és mindenkinek ismernie kell saját történelmét. Kiemelte: a mai fiatalok valamivel könnyebb helyzetben vannak, mint az ő korosztálya egykoron, mert „ma már világosan látni: a 20. század második fele szenvedéssel volt kikövezve. Ma már egyértelműen látszik, hogy milyen gonosztett volt a népirtás."

– A huszadik század tele van áldozatokkal. Áldozat és áldozat között viszont nincs és soha nem is lehet különbség, hiszen az emberi élet szent és sérthetetlen. Nekünk éppúgy fájnak a Holokauszt és a Gulágok áldozatai. Az utókornak arra kell figyelnie, hogy egyikük emlékét se feketítse be senki – mondta az alpolgármester.

Dr. Hende Csaba beszédét Kulinyi Ernő szomorú történetének felidézésével kezdte. A dalszövegíró a trianoni békeszerződés évében szerezte a Vincze Zsigmond által megzenésített „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország…" betétdal szövegét. „Aztán Magyarországot megszállta a náci Németország és a hatalmat a velük kollaboráló nyilasok vették át. Kulinyi Ernőt, a dalszerzőt származása miatt elhurcolták, megölték, a dalt pedig betiltották" – mondta a honvédelmi tárca vezetője.

1595917229
– A Holokauszt történelem – a történelem nem múlik el. Velünk van. Velünk van azokban, akik ezt átélték, velünk van a veszteségben és a hiányban, amit a Holokauszt jelentett ennek a nemzetnek. Olyan tragédia ez, amellyel negyven évig nem szembesültünk, majd a rendszerváltást követő években a politikai csatározások homlokterébe került. Az egyik politikai tábor kommunikációs csodafegyverként használta a másik ellen. Amikor 2001-ben az Országgyűlés bevezette a magyar Holokauszt Emléknapját, az a szándék vezérelte, hogy ezt a nemzeti tragédiát végleg kiemelje a csatazajból és méltó helyére állítsa – szögezte le a honvédelmi miniszter.

Hozzátette: nem kerülhetjük el a történelemmel való szembesülést: szembe kell néznünk azzal, hogy mit is vesztettünk el.

– Emlékeznünk kell, hogy erős hittel és egy akarattal mondjuk ki: soha, soha, soha többet nem történhet ilyesmi – zárta beszédét dr. Hende Csaba.

1595917229
Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke megemlékezésében feltette a kérdést: vajon emberi szavak képesek-e kifejezni, leírni a Holokauszt borzalmait?

– Vannak, akik azt mondják: hatvanhét év után már el kellene felejtenünk a történteket. Én azt mondom: felejteni bűn – hangsúlyozta

Villányi Tibor kiemelte: megdöbbentő, hogy élnek olyanok az országban, akik szerint nem volt Holokauszt. „Amikor ilyesmiről hallok, könnybe lábad a szemem és azt kívánom: bárcsak igazuk lenne, és még ma is élnének az akkor meggyilkoltak százezrei" – fogalmazott.

A beszédek után követő gyászima utolsó hangjai után a résztvevők elhelyezték az emlékezés köveit a Holokauszt áldozatainak emlékművénél, majd megtekintették a zsinagógát.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária